De miért is drágább a bio? Mert rengeteg kötöttség mellett és nagyobb kockázattal lehet csak gazdálkodni. Vegyük például a vetésváltást a szántóföldi növények termesztésében. A gazda nem teheti meg, hogy bármelyik évben „pénzes” növényt, olajtököt vagy napraforgót vessen, mert a kötelező forgó miatt ezt csak a negyedik vagy éppen a hetedig évben teheti meg. (Ezek a növények a magvaik, illetve hidegen sajtolt olajuk révén keresettek a nyugati biopiacokon.) De nehezített a tápanyag-gazdálkodás is, mert például nitrogént egyáltalán nem használhat a biogazda, foszforból is csupán az ásványi formát, amiből csak lassan válik fölvehetővé a tápelem. Ennek „ára” 25-30 százalékos hozamcsökkenés. Más kérdés persze, hogy az így termesztett zöldségek, gyümölcsök beltartalma jóval gazdagabb: vitaminokból, ásványi elemekből, biológiai¬lag aktív anyagokból (antioxidánsokból) általában több van bennük, mint a hagyományos termesztésből származókban.
A legnagyobb gondot és kockázatot a növényvédelem jelenti, bár a biogazda ma már jó néhány speciális védekezőszerből választhat (növényi kivonatok, mikrobiológiai készítmények), de ezek igen drágák. Ugyanakkor mivel egyik sem fölszívódó, sokszor kell permetezni velük, mert hatásuk csak rövid ideig tart. És bizony előfordul, hogy nincs mit tenni; végig kell nézni például a repcefénybogár pusztítását a virágzó repcében, mert ez ellen akkor már nincs eszköze a biogazdának. S hogy mi áll a mérleg másik oldalán? Olyan vegyszermaradék nélküli termék, amit nyugodtan fogyaszthat bárki – mondja Roszik Péter. Miközben a hagyományosan termesztett áru bőven adhat okot aggodalomra. Hogy mást ne mondjunk: uniós vizsgálatok legutóbb 28 növényvédő szer maradékát mutatták ki egy mediterrán országból származó szőlőfürtben.
Valló László
Szabad Föld
Forrás: www.eu-info.hu