Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a mézes krémes egy olyan kultikus karácsonyi sütemény, ami biztosan nem maradhat le az ünnepi asztalról. Azonban ha idén szeretnél egy kicsit újítani, a megszokott hazai ízeket megtartani, de a családod teljesen lehengerelni, akkor torta formában is elkészítheted az egyik kedvenc karácsonyi süteményedet. Íme, a mézes krémes torta receptje!
Hozzávalók a mézes krémes tortához (24 cm-es tortaformához)
A tésztához
30 dkg liszt
10 dkg cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál olvasztott méz
4 evőkanál tej
A töltelékhez
4.5 dl tej
10 dkg búzadara
20 dkg vaj
17 dkg porcukor
vanília
sárgabaracklekvár
A tetejére
8 dkg étcsokoládé
1 evőkanál étolaj
A mézes krémes torta elkészítése
A mézes krémes torta elkészítése semmivel sem bonyolultabb, mint az eredeti recept, ha abban nagy gyakorlatod van, akkor pikk-pakk összedobod majd az ünnepi tortát is. De ne izgulj, akkor is menni fog, ha teljesen kezdő vagy mézes krémes fronton, sőt a sütés nem is éppen az erősséged, ugyanis ez a leírás minden lépést részletesen bemutat, nem fogsz elakadni! Hidd el, az egész család oda meg vissza lesz majd a mézes krémes tortádért! A karácsonyi asztal valóságos éke lesz majd! Mutatjuk is a mézes krémes torta elkészítésének lépéseit!
#1. Először is gyúrd össze a tészta minden hozzávalóját, és ha egyenletes tésztát kaptál, akkor válaszd 5 egyenlő részre!
#2. Lisztezett felületen 5, egyenként 24 cm átmérőjű kerek lapot kell nyújtanod.
#3. A lapokat és tepsi hátán vagy sütőlapon, 180 fokra melegített sütőben megsütjük körülbelül 6-7 perc alatt.
#4. Miközben sülnek a lapok a krémhez a búzadarát a tejben sűrűre főzzük, és hagyjuk, hogy kihüljön.
#5. Következő lépésként pedig a vajat a cukorral és a vaníliával habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt búzadarás keverékhez, és az egészet habverővel habosítjuk.
#6. Az első lapot tortatálra tesszük és megkenjük a kikevert krémünkkel. A második lapot ráhelyezzük, ezt pedig baracklekvárral töltjük, a harmadik lapra újra krém jön, a negyedikre ismét lekvár, végül az ötödik lappal befedjük, azaz erre nem teszünk semmit már, csak a bevonás jön. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát.
#7. A csokinkat vízgőz felett olvasztjuk, az étolajjal, és ezt a süti tetejére simítjuk finom mozdulatokkal, egyenletesre!
Igazából kész is van az istenien finom mézes krémes torta, igény szerint lehet még dekorálni karácsonyi gyöngyökkel megszórni. Ami fontos, hogy egy napot pihentetni kell, és forró késsel lehet majd szeletelni!