Az ünnepek közeledtével mindannyian vágyunk valami különlegesre az asztalunkon, valamire, ami összehozza a családot és az ünnepi hangulatot teremti meg. Képzeld el, ahogyan a sütőből terjedő vaníliás, csokoládés illatok bejárják az egész házat, és mindenki a karácsonyi várakozás mámorában úszik. Ebben az ünnepi időszakban egy olyan recepttel készültünk, amely garantáltan elvarázsolja a családodat: a legfinomabb, hagyományos és ünnepi méteres kalács receptje.
Méteres kalács hozzávalók
Tészta:
• 6 tojás
• 20 dkg porcukor
• 1 dl víz
• 1 dl olaj
• Csipet só
• 38 dkg finomliszt
• 1 csomag sütőpor
• 2 evőkanál holland kakaópor
Puncsos vajkrém:
• 2 csomag puncsos puding
• 6 dl tej
• 1 evőkanál rum
• 25 dkg vaj
• 20 dkg porcukor
Csokoládéöntet:
• 30 dkg étcsokoládé
• 1 dl tejszín
• 2-3 evőkanál olaj
• 2 evőkanál porcukor
Méteres kalács elkészítése
Kezdjük a tésztával
A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd adjuk hozzá a vizet, az olajat és a csipet sót. A keveréket alaposan dolgozzuk össze, hogy egy homogén alapot kapjunk.
A finomlisztet és a sütőport szitáljuk a tésztába, majd csomómentesen keverjük el benne. Ezt követően verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, és adjuk hozzá a tésztához lépésről lépésre, gyengéd mozdulatokkal, hogy a tészta ne veszítse el könnyedségét.
Vajazzuk ki alaposan két őzgerincformát, majd szórjuk bele a két különböző tésztát. Az előmelegített, 170°C-os sütőben süssük őket nagyjából 35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsültek-e.
Miután elkészültek, borítsuk ki a formából a piskótákat, és hagyjuk őket teljesen kihűlni. Végül szeleteljük fel egyenlő vastagságú darabokra, hogy minden falatban élvezhessük a két különleges ízt és textúrát.
Jöhet a puncsos krém, majd a csokoládés
Egy kevés tejjel elegyítsük össze a pudingport, majd a maradék tejet melegítsük fel. Öntsük bele a kikevert pudingot, és folyamatos keverés közben főzzük addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, adjuk hozzá a rumot is.
Fedjük le fóliával a pudingot, hogy ne képződjön rajta bőr, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Szobahőmérsékletű vajat habosítsunk fel porcukorral, majd keverjük hozzá a kihűlt pudingot, és kavarjuk simára. Töltsük a krémet habzsákba.
A piskótákat egységes vastagságú rétegben kenjük meg a krémmel, és váltakozva helyezzük egymás mellé a sárga és kakaós piskótákat. Amikor az utolsó réteggel is elkészültünk, tegyük a süteményt a hűtőbe, hogy pár órára dermedjen.
Egy tálba törjük fel az étcsokoládét, majd adjuk hozzá a tejszínt, az olajat, és szórjuk bele a porcukrot. Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett.
Vegyük ki a megdermedt süteményt a hűtőből, majd öntsük le teljesen a csokiöntettel. Tegyük vissza a hűtőbe legalább 4 órára, hogy a csokoládé is szépen megdermedjen.
Az elkészült méteres süteményt szeljük ferdén, hogy jól láthatóak legyenek a rétegek.
Kép és recept: Bebepiskóta