A mekis almás pite sokk nagy kedvence, olyannyira, hogy sok-sok éve már az állandó kínálat szerves részét képzi a gyorsétteremben ez a mennyei édes finomság. Viszont azért az árát megkérik, meg ugye McDonald’s-ba sem mindennap megy az ember. Viszont most találtunk egy nagyon jó almás pite receptet, amit bolti leveles tésztából is el lehet készíteni, és az íze meglepően hasonlít a mekis változathoz.
Mekis almás pite bolti leveles tésztából
Néha én magam is meglepődöm, hogy mennyi minden finomságot lehet készíteni a boltban kapható leveles tésztából. Vendégségben nem egyszer esett már meg velem, hogy valaminek elkértem a receptjét, és kiderült, hogy bolti leveles tésztából van, pedig egyáltalán nem lehetett rajta ezt észrevenni. A mekis almás pitének nagyon különleges tésztája van, nem olyan, mint a hagyományos pitéknek, hanem papírvékony, roppanós. Ezt a féle hatást pedig leveles tésztával is el lehet érni. Éppen ezért kezdtem kutakodni különböző mekis almás pite receptek iránt, és legnagyobb meglepetésmre láttam, hogy létezik mekis almáspite recept, ami leveles tésztával készül. A mekis almás pite elkészítése leveles tésztából nagyon egyszerű,elkészítése nem tart tovább, mint 45 perc sütéssel és előkészítéssel, az eredmény is olyan lesz, hogy mind a 10 ujjadat megnyalod majd. Én mondom, ez a recept az őszi szezon kihagyhatatlan receptje, amit mindekinek ki kell próbálnia, aki szereti az édességeket!
Hozzávalók a mekis almás pitéhez
- 3 db piros alma (körülbelül közepes méretűben kell gondolkodni)
- 1 db leveles tészta (25*40 cm-es)
- Fél citromból nyert citromlé (helyettesíthető 2 kanál citromlével is)
- Fél citrom reszelt héja
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 dl víz
- 1 evőkanál növényi ital (zabtej, kókusztej, vagy mandulatej)
- 0,5 teáskanál fahéj (őrölt)
- 0,5 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 evőkanál barnacukor + a szórásoz
A mekis almás pite elkészítése
- A mekis almás pite elkészítéséhez első lépésként az almát kell előkészíteni, az alábbiak szerint: az almát hámozd meg, majd csumázd ki, és vágd apró kockákra.
- A feldarabolt almát tedd bele egy megfelelő méretű edénybe, és fűszerezd be a cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, a vanília kivonattal, és a citormhéjat, valamint a fél citrom levét is add hozzá, végezetül pedig keverd bele a kukoricakeményítőt. Ezt az egészet alaposan keverd össze!
- Az almás keveréket a keverés után pihentetni kell, ugyanis meg kell várni, amíg az alma levet enged (ez körülbelül 5-10 perc), ezután öntsd hozzá a vizet, és alacsony hőfokon kezd el főzni, egészen forralásig. Körülbelül 10 perc kell, míg roppanósran puhára az alma, ezután elzárjuk, és hagyjuk kihűlni.
- Amíg hűl az alma, addig hozzáláthatunk a leveles tészta előkészítésének: vágd 6 egyforma téglalap alakúra a leveles tésztát! Ha kihűlt az alma, akkor kanalazd rá a tésztára, úgy, hogy csak az egyik felén legyen a töltelék, és félbe lehessen hajtani. Mindegyik téglalapra 1-2evőkanálnyi almát kell tenni, majd félbehajtani, úgy hogy a töltelék ne csurogjon a széleken!
- A tészta széleit ügyesen le tudod zárni egy villa fogaival. Ha megvagy ezzel a lépéssel, akkor egy éles kés segítségével végezz 3 bemetszést mindegyik pitén – erre azért van szükség, mert a belül felgyülemlő gőznek valahol távoznia kell.
- Sütés előtt még kend meg növényi itallal az almás pitéket, és szórd meg egy kis barnacukorral – ettől lesz majd olyan ropogós, mint a McDonald’s-ban. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.