A pesto nem tartozik a leggyakrabban emlegetett élelmiszerek közé hazánkban, pedig egy kifejezetten ízletes és sokoldalú szósz, amit egészséges, finom összetevőkből érdemes elkészíteni. Az alábbi recept pontosan ebben segít majd, méghozzá főleg olyan hozzávalók felhasználásával, amiket egy gyűjtögető túra során szedhetsz össze magadnak. Ha szeretnél egy olyan pestót készíteni, amit javarészt tényleg a sajátodnak nevezhetsz, akkor az alábbi recept neked szól!
Néhány fontos gondolat a medve hagyma gyűjtögetésről
Ha a közeli erdőbe vagy mezőre indulsz gyűjtögetni, akkor mindenképpen legyen nálad egy képes határozó, ami segít felismerni a szükséges növényeket, illetve megkülönböztetni őket az esetleges mérgező hasonmásoktól.
Győződj meg róla továbbá, hogy ne magánterületen kezdj el gyűjtögetni, hiszen az birtokháborításnak és lopásnak számít. Természetesen, ha engedélyt kérsz és kapsz erre a tulajdonostól, akkor már más a helyzet.
Használd az összes érzékszervedet a hozzávalók felismeréséhez – ha például egy növény úgy néz ki, mint a medvehagyma, de nem olyan az illata, akkor az minden bizonnyal nem medvehagyma.
Ne gyűjtögess autóutak mentén, illetve olyan ösvényeken, ahol az emberek gyakran sétáltatják kutyáikat.
Csak óvatosan a csalánnal
Ha csalánt is szeretnél használni a receptben, akkor ne felejts el védőkesztyűt és egyéb szükséges védőfelszereléseket vinni magaddal.
A recept elkészítése előtt forralj fel egy nagy lábas vizet, majd helyezd bele a csalánleveleket és főzd őket 2 percig. Szűrd le a vizet, majd helyezd a leveleket hideg folyó víz alá, mielőtt nagyobb darabokra vágnád őket. Ez után mehetnek a robotgépbe a medvehagymalevelekkel együtt, vagy azok helyett (részletek a receptben).
Minden megvan? Akkor lássuk a legjobb medvehagyma pesto receptet!
Hozzávalók a medvehagyma pestohoz:
• 150 g medvehagymalevél vagy fiatal csalán levele (vagy akár ezek összesen 150 grammnyi keveréke)
• 50 g parmezán sajt (vagy valamilyen tetszőleges vegán alternatíva), apróra reszelve
• 1 gerezd fokhagyma, apróra darabolva
• 1/2 citrom lereszelt héja és néhány facsarásnyi leve
• 50 g fenyőmag, pirítva
• 150 ml repcemagolaj
A medvehagyma pesto elkészítése:
1. Alaposan mosd át és öblítsd le a medvehagymaleveleket.
2. Keverd sűrű pürés állagúra egy robotgépben a leveleket, a parmezánt, a fokhagymát, a citromhéjat és a pirított fenyőmagot.
3. Fűszerezd ízlés szerint, majd lassú keverő fokozat mellett add hozzá majdnem az összes repcemagolajat. Kóstold meg a pürét és öntsd hozzá a citromlevet.
4. A kész pestót öntsd át egy tiszta üvegbe, majd öntsd rá a maradék olajat. Hűtőben legfeljebb két hétig tárold.