A pesto nem tartozik a leggyakrabban emlegetett élelmiszerek közé hazánkban, pedig egy kifejezetten ízletes és sokoldalú szósz, amit egészséges, finom összetevőkből érdemes elkészíteni. Az alábbi recept pontosan ebben segít majd, méghozzá főleg olyan hozzávalók felhasználásával, amiket egy gyűjtögető túra során szedhetsz össze magadnak. Ha szeretnél egy olyan pestót készíteni, amit javarészt tényleg a sajátodnak nevezhetsz, akkor az alábbi recept neked szól!
Néhány fontos gondolat a medve hagyma gyűjtögetésről
Ha a közeli erdőbe vagy mezőre indulsz gyűjtögetni, akkor mindenképpen legyen nálad egy képes határozó, ami segít felismerni a szükséges növényeket, illetve megkülönböztetni őket az esetleges mérgező hasonmásoktól.
Győződj meg róla továbbá, hogy ne magánterületen kezdj el gyűjtögetni, hiszen az birtokháborításnak és lopásnak számít. Természetesen, ha engedélyt kérsz és kapsz erre a tulajdonostól, akkor már más a helyzet.
Használd az összes érzékszervedet a hozzávalók felismeréséhez – ha például egy növény úgy néz ki, mint a medvehagyma, de nem olyan az illata, akkor az minden bizonnyal nem medvehagyma.
Ne gyűjtögess autóutak mentén, illetve olyan ösvényeken, ahol az emberek gyakran sétáltatják kutyáikat.
Csak óvatosan a csalánnal
Ha csalánt is szeretnél használni a receptben, akkor ne felejts el védőkesztyűt és egyéb szükséges védőfelszereléseket vinni magaddal.
A recept elkészítése előtt forralj fel egy nagy lábas vizet, majd helyezd bele a csalánleveleket és főzd őket 2 percig. Szűrd le a vizet, majd helyezd a leveleket hideg folyó víz alá, mielőtt nagyobb darabokra vágnád őket. Ez után mehetnek a robotgépbe a medvehagymalevelekkel együtt, vagy azok helyett (részletek a receptben).
Minden megvan? Akkor lássuk a legjobb medvehagyma pesto receptet!
Hozzávalók a medvehagyma pestohoz:
• 150 g medvehagymalevél vagy fiatal csalán levele (vagy akár ezek összesen 150 grammnyi keveréke)
• 50 g parmezán sajt (vagy valamilyen tetszőleges vegán alternatíva), apróra reszelve
• 1 gerezd fokhagyma, apróra darabolva
• 1/2 citrom lereszelt héja és néhány facsarásnyi leve
• 50 g fenyőmag, pirítva
• 150 ml repcemagolaj
A medvehagyma pesto elkészítése:
1. Alaposan mosd át és öblítsd le a medvehagymaleveleket.
2. Keverd sűrű pürés állagúra egy robotgépben a leveleket, a parmezánt, a fokhagymát, a citromhéjat és a pirított fenyőmagot.
3. Fűszerezd ízlés szerint, majd lassú keverő fokozat mellett add hozzá majdnem az összes repcemagolajat. Kóstold meg a pürét és öntsd hozzá a citromlevet.
4. A kész pestót öntsd át egy tiszta üvegbe, majd öntsd rá a maradék olajat. Hűtőben legfeljebb két hétig tárold.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.