A lekvárok sosem mennek ki a divatból, mi pedig nem igazán tudjuk megunni őket. Legyen szó bármilyen gyümölcsről, imádjuk ebben a formában. Süteményekben, pirítósra kenve, vagy szomorúbb pillanatainkban csak úgy kiskanállal nekiesve magában, nagyon finomak tudnak lenni. Most a tél igazi sztárját hoztuk el nektek: mennyei mandarin lekvár receptet mutatunk, amit nagyon egyszerű lesz elkészíteni!
Egyszerű mandarinlekvár recept
Két dolgot szeretünk igazán egy recepttel kapcsolatban: ha egyszerű elkészíteni, és ha finom a végeredmény! Ebben a mandarinlekvár receptben pedig nem kellett csalódnunk egyik szempontból sem, hiszen ízben felülmúlta minden számításunkat, elkészítése pedig tényleg nagyon egyszerű. Semmiféle különösebb lekvár főzési tapasztalat nem szükségeltetik hozzá. Mindösszesen egy óra alatt kényelmesen összedobható, nagyjából fél óra az előkészítési procedúra, és fél óra a lekvár kifőzése. De csapjunk is bele a lekvárba, lássuk hogyan készítheted el ezt a nagyon finom mandarinlekvárt!
Hozzávalók a mandarinlekvárhoz (ebből a mennyiségből egy közepes üvegnyi lekvár lesz)
- 240 g mandarin (a megtisztított gyümölcs mennyisége kell, hogy ennyi legyen, tehát érdemes többet vásárolni)
- 150 g cukor
- 150 g mandarin (kezeletlen héja)
A mandarinlekvár elkészítése
A mandarinokat először is megmossuk, majd ezután félbevágjuk és alaposan kifacsarjuk a levüket. A mandarinok kezeletlen héjára is szükségünk lesz, az üres héjakat ugyanis egy nagy lábas vízben fel kell tenni főni. Arra oda kell figyelni, hogy a héjak mindvégig a víz alatt maradjanak, mi ezt egy kisebb méretű tányérral biztosítottuk, de egy fedő is jó alternatíva lehet, 20 percig kell főzni a héjakat, majd le kell szűrni, és öblíteni. Ezután a héjak belsejéből kikaparjuk egy kiskanállal a hártyákat, a megtisztított héjat pedig vékony csíkokra vágjuk. Majd következik a mandarin leve: a mandarinok kifacsart levét feltesszük főni a cukorral és az apróra vágott héjjal. 25 percig, alacsony lángon főzzük, majd sterilizált üvegbe tesszük, és hagyjuk a pulton kihűlni.
A mandarinlekvár felhasználása
A mandarin egy igazi téli finomság, így a mandarinlekvárnak is biztos nagy sikere lesz ebben az évszakban. Megfelelően csomagolva akár ajándékba is ideális választás, de a karácsonyi süteményeket is nagyszerűen lehet ízesíteni ezzel a finomsággal. Egy egyszerű vajas pirítóst is nagyszerűen megfűszerezi, így bármelyik téli reggelit megkoronázhat, már csak egy forró tea kell mellé. Ez a mandarinlekvár tökéletesen bizonyítja, hogy nemcsak az olyan hagyományos receptúrák működnek, mint a szilva, vagy baracklekvár, hanem a kicsit újragondolt ízek is.