Mandarin vagy narancs? Nézzük meg a botanikai jellemzőket
A mandarin a citrusfélék legnagyobb és legváltozatosabb csoportjába tartozik. Gyümölcseik mérete és édessége változó, egyesek sok magot tartalmazhatnak, mások teljesen nélkülözhetik. A mandarinfa általában valamivel kisebb, mint a narancsfa. Bár ez nem jelenti azt, hogy a törpe növényekhez tartozik - egy felnőtt fa széles koronával rendelkezik, és meghaladhatja a 7 métert. Ezek tüskés örökzöldek, vékony ágakkal és illatos fehér virágokkal. Az első 5 évben a fa gyakorlatilag nem hoz termést, és körülbelül 12 évvel éri el a termőcsúcsot.
Ennek a citrusfélének a gyümölcse sokkal kisebb, mint a narancs, enyhén lapított héjjal, az élénk narancstól a vörös-narancsig. Érett gyümölcsökben a héj laza és könnyen leválik a lebenyekről. Ezek a növények a narancshoz képest jobban ellenállnak a hidegnek és a szárazságtűrőnek, ugyanakkor az érett mandarin gyümölcsök érzékenyebbek, könnyebben károsodnak. De mint a citrusfélék minden képviselője, a mandarin sok vitamint és ásványi anyagot biztosít a szervezetnek, miközben gyakorlatilag nem tartalmaz kalóriát és zsírt. Manapság ennek a növénynek számos fajtája létezik, ezért a tudósok különféle osztályozásokat használnak rá.
Összefoglalva
- A mandarin népszerű citrusfélék, amelyek nem azonosak a narancsfajtákkal.
- A mandarinnak akár 200 fajtája és hibridje is létezik a világon, köztük a közönséges mandarin és a klementin.
- Sok tápanyagban gazdagok, például C-vitaminban és rostban, amelyek az immunrendszer jobb működéséhez és a bélrendszer egészségéhez kapcsolódnak.
- Tárolja őket szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben. Akárhogy is, egészséges, ízletes és tápláló snack.
Forrás: farmer-online
Gondoltad volna ezt a mandarinról?
- A mandarin betakarítása ősszel történik, ezért október és január között érdemes a hazai boltokban vásárolni.
- A gyümölcs valójában Délkelet-Ázsiából és a Fülöp-szigetekről származik, míg Európába csak az 1800-as évek elején érkezett.
- A mandarin név Kínából származik a gyümölcskereskedelem miatt. A válogatásnál a kereskedők keresik a hibátlan szeleteket, mivel a narancshéj vékony, a dudorok, tökéletlenségek szinte biztosan befolyásolják a mandarin minőségét.
- A méret azonban nem feltétlenül függ össze a minőséggel – tanácsolja a Kertesz.blog.hu. A narancs C-vitaminban gazdag (30mg/100g), nagy mennyiségű káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, víztartalma pedig közel 90%.