Minden kertben megtalálható félcserje, melynek termése leválik a vacokról, ez a málna. A málna termesztése nem bonyolult, gondozása minimális odafigyelést igényel, így bárki kertjében megteremhet ez a finom és egészséges gyümölcs. Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertész tippjeit hoztuk most el nektek.
Milyen gyümölcs a málna?
Magyarországon őshonos növény, Európa mérsékelt égövén, Szibériáig, mediterrán részek déli részéig, az Alpok magasabb részéig mindenütt megtalálható.
Morfológiája sajátos, föld alatti tarackokkal szaporodik. Magassága változó, de nem ritka a 1,5-2 méter magasságú málnabokor sem. Hajtásrendszere fásodó szárból áll, melyet nagyon apró tüskék fednek, melyek olyan vékonykák, hogy szőrösnek hatnak. Vannak nemesített fajták melyeknek szára csupasz, tüske nélküliek. Levelei páratlanul tagolt, összetett, leggyakrabban 3-5 levélkékből áll. Levelek felszíne sima, és zöld színű, fonák oldala szőrös, valamint világosabb. Fűrészes vagy fűrészes fogas levélszél jellemzi.
A málna termése
A fajták között vannak olyanok, melyek az egyéves vesszőn hozzák a termést, viszont vannak sarjon-termő fajták, melyek a friss hajtások végén hozzák a virágaikat, majd a termést. Virágai bugákban vagy fürtökben lazán állnak, fehérek. Virágzási ideje májustól augusztusig tart. Termése terméscsoport, melyben sok csonthéjas vörös bogyó foglal helyet. Legfőbb jellemzője, hogy a beérés után a termés leválik az úgynevezett vacokról.
Milyen hely való a kertben a málnának?
Ha málnát szeretnénk a kertünkben, akkor nézzünk neki egy félárnyékos párás helyet. Talajban szereti a jó vízelvezetésű üde tápdús talajokat. A jó fejlődéshez sok felvehető nitrogén, azaz nitrát szükséges. A talajvizet nem szereti, a gyökerek betegségei könnyen fertőzik meg ilyenkor. Ültetés előtt szükséges egy alapos feltöltőtrágyázás, valamint egy forgatás. Mivel tarackoló növény, így a gyökerein tud szaporodni. Amennyiben szeretnénk kordában tartani, alkalmazzunk gyökércsapdát. A felásott sarjakból jó szaporítóanyag készíthető. Leggyakrabban fás dugvánnyal szaporítják, de a gyökérsarjakat is használják, valamint a tőosztást.
Milyen fajta málnát válasszak?
Nagyon sok fajtával rendelkezik, szinte lehetetlen felsorolni mindet. Ennél a gyümölcsnél is, van, aki bizonyos fajtákra esküszik, vannak akik másra. Néhány szempont, ami fontos lehet a fajtaválasztásnál:
A szín:
A fajtái között nem csak a különböző érési időkben van különbség, hanem a málna színében is. Vannak a hagyományos piros színű (’Malling Exploit’, ’Fertődi zamatos’, ’Autum Bliss’, ’Tulameen’) fajtákon kívül sárga színű (’Fertődi aranyfürt’, ’Allgold’, ’Golden Everest’) fajták, valamint fekete színű (’Black Jewel’, Black Hawk’) málnák is. Ez utóbbi a málnáknál egy külön alnemzetségbe sorolják.
Érési idő:
Érési idő szerint megkülönböztetünk korai, középkorai, és kései málnákat. A korai málnákat már május végén szüretelhetjük, ilyen a ’Lucana’, ’Malling Promise’, ’Fertődi vénusz’ fajták. Középkorai fajtákat június közepe végén szedhetjük, ide tartozik a teljesség igénye nélkül a’Meeker’, ’Fertődi zamatos’, ’Malling Exploit’ ,’Fertődi aranyfürt’ ,’Autum Bliss’ fajták. Kései érésű, július végén augusztus elején termő ’Polka’, ’Schoenemann’, ’Tulameen’ fajták.
Hányszor terem:
Vannak olyan fajták, amelyek a kétéves hajtásokon hozzák a virágokat, ők az egyszer termő fajták, valamint azok amelyek a friss hajtásokon hozza a virágokat, ők a kétszer termő, vagy közismertebb nevükön folytontermő fajták.
A málna növényvédelme
Növényvédelmében az általánoskórokozók, és kártevőkön (levéltetvek, molyok, hernyók, araszolók, peronoszpóra, lisztharmat, tafrinás levélfodrosság) felül főleg a vesszőbetegségek jellemzők, és a legveszélyesebbek. Ellenük legjobb védekezés a letermett elszáradt vesszőket ősszel lemetszeni, és elégetni, ha nincs lehetőség, akkor viszont dobjuk bele a kukába, vitessük el zöldhulladékkal. Ez azért fontos, ugyanis az elszáradt vesszőkön telelnek át, majd tavasszal fertőznek a betegségek.
Hogyan fogyasszuk a málnát?
Felhasználása széleskörű. Elsődlegesen friss fogyasztásra használják fel, de lekvárok, dzsemeket főznek belőle. Nem ritka, hogy szezonális gyümölcsről lévén szó leveseket készítenek, melyek a nyári hőségben üdítően hatnak. Italok, koktélokban is találkozhatunk vele, bizonyos helyeken bort készítenek belőle. Fagyasztani lehet, de kiengedés után állaga nem lesz kívánatos, ezért nem nagyon jellemző.