A malacnevelés eredményessége jelentős szerepet játszik az egész sertéshús termelési folyamat nyereségességében. A versenyképes telepeknek ma 20-22 hízót kell évente kocánként vágóra bocsátani.
Figyelembe véve a biológiai alap paramétereket, hamar kiszámítható, hogy a kitűzött cél csak minimális malacveszteség esetén teljesíthető. A számszerű kiesés mellett a választás utáni időszakban elért testtömeg-gyarapodás és fajlagos takarmány-felhasználás is nagy fontosságú.
Ahhoz, hogy a választási folyamat minimális veszteség és a lehető legjobb gyarapodás elérésével a gazdaságos termelés alapja legyen, szakszerűen megtervezett malactakarmányozási technológiára, precíz, következetes munkára, a műszaki, higiéniai és a preventív állategészségügyi feltételek megteremtésére van szükség. A korántsem teljes felsorolásból érzékelhető a folyamat bonyolultsága.
Malac nevelés
A malacnevelés eredményessége jelentős szerepet játszik az egész sertéshús termelési folyamat nyereségességében. A versenyképes telepeknek ma 20-22 hízót kell évente kocánként vágóra bocsátani. Figyelembe véve a biológiai alap paramétereket, hamar kiszámítható, hogy a kitűzött cél csak minimális malacveszteség esetén teljesíthető.
A számszerű kiesés mellett a választás utáni időszakban elért testtömeg-gyarapodás és fajlagos takarmány-felhasználás is nagy fontosságú. Ahhoz, hogy a választási folyamat minimális veszteség és a lehető legjobb gyarapodás elérésével a gazdaságos termelés alapja legyen, szakszerűen megtervezett malactakarmányozási technológiára, precíz, következetes munkára, a műszaki, higiéniai és a preventív állategészségügyi feltételek megteremtésére van szükség.
A korántsem teljes felsorolásból érzékelhető a folyamat bonyolultsága.
A nyereségnövelés érdekében az utóbbi években a sertéstenyésztésben végzett genetikai munka a soványhús-termelés fokozása mellett a szaporulat és a kocák tejtermelésének növelésére irányult.
Az élveszületett malacszám területén elért eredményekkel és a kocák tejtermelő képességét érintő sikerekkel egy időben csökkent a választási idő. A választás előrébb kerülésével egyre nagyobb gondot jelent az azt követő szilárd táplálékfelvétel biztosítása. A malacok tápfogyasztásában a szoptatás idején még almon belül is tapasztalható egyedi eltérések a választást követően is érzékelhetők.
A malacok egy része már a választást követő 5 órán belül felvesz bizonyos mennyiségű takarmányt, de néhányan csak 54 óra elmúltával esznek először (Brooks 1999). A takarmányfelvételben a jelentős egyedi különbségek mellett nagy hatással bírnak a környezeti tényezők, valamint az etetett takarmányok tulajdonságai (emészthetőség, ízletesség, beltartalom, stb.).
Mielőtt a malactápokról szólnék, feltétlen meg kell említeni, hogy a sikeres malacnevelés már a fogamzás idején folytatott helyes vemheskoca takarmányozással megkezdődik.
Az utóbbi évek szakmai összefoglalói szerint a kocák takarmányozása kisebb jelentőséggel bír a születendő malacok testtömegére, mint azok genetikai tulajdonságai. A malacok születési súlya viszont döntően meghatározza további sorsukat és az elhullási százalék alakulásán túl a későbbi növekedésre is hatással van. A jó teljesítményekhez tehát meg kell teremteni a genetikai hátteret, és szakszerű kocatakarmányozást kell folytatni.
A szoptató kocák tejtermelése és utódaik növekedési üteme között világos az összefüggés. A modern fajták 11-12 kg tejet termelnek naponta. Ez a duplája annak, amit a 30-40 éve tenyésztett fajták produkáltak! Az ideális táplálék, a tej azonban normál 10-11-es alomméret esetén csak a 7-10. napig biztosít a malacok örökletesen meglévő fejlődési ütemének eléréséhez elegendő táplálóanyagokat.
A mesterségesen táplált malacok növekedése messze meghaladja a természetes körülmények között mért értékeket (Pluske, 1995). A potenciális fehérjebeépülés mértéke is nagyobb, mint amit a kocatej biztosít számukra (Williams, 1976).
A korai szilárd takarmányra szoktatás a fentiek ellenére nem a gyorsabb fejlődést szolgálja csupán, hanem az emésztés-élettani érési folyamatok serkentésén keresztül váltja ki az egész választási folyamatot meghatározó hatását. A választást megelőző szilárd táplálékfelvétel mértéke a választási testtömeget kevésbé befolyásolja, de azt követően komoly előnyt jelent a termelési paraméterek alakulásában.
A választási testtömegből származó előny biztosítása mellett fontos a malacok egyöntetűségére is törekedni. A nagyüzemekben alkalmazott technológiák legtöbb esetben az "átlag" malacot veszik figyelembe, holott az átlagot jó esetben is a teljes létszám 60-70%-a képviseli.
Fontos leszögezni, hogy malacok esetében a más állatfajoknál megfigyelt, úgynevezett kompenzációs növekedéssel nem számolhatunk. A hiányos táplálásból vagy más okból bekövetkező hátrányokat a lemaradók a termelés későbbi szakaszában nem képesek ledolgozni és statisztikailag igazolhatóan rosszabb eredményt produkálnak.
Malac választás:
A választási testtömegben mért 1 kg különbség ~10 nap elkészülési idő előnyt biztosít. Nem túlzunk, ha úgy kalkulálunk, hogy a jobb indítás a hízlalás végére 1000 Ft-ot meghaladó összeget jelenthet.
Könnyű belátni azt a szakmai tényt, hogy a malacok választási testtömege, valamint az emésztőtraktusuk és az emésztési folyamatok fejlődése szoros összefüggést mutat. Az átlag malacra kidolgozott stratégia így az eltérések nagyságrendjének megfelelő mértékben kudarcra van ítélve.
A választott malacok testtömeg-különbségének és termelési mutatóiknak összefüggései:
Kisebb különbségek | Nagyobb különbségek | |
Alomszám | 120 | 126 |
Élve született malacok száma (db/alom) | 10,3 | 10,2 |
Átl. születési testtömeg (kg/malac) | 1,42 | 1,41 |
Átl. választási testtömeg 22 napos választás esetén (kg/malac) | 5,36 | 5,11 |
A 4 kg alatt levő választott malacok száma (%) | 15 | 22 |
Az 5,25 kg felett levő választott malacok száma (%) | 72 | 67 |
Elhullás a választásig (az élve született malacok %-ában) | 10,6 | 13,9 |
Átl. életkor a 102 kg-os testtömeg elérése esetén (nap) | 161 | 167 |
1 tonna takarmánnyal előállított színhús (kg) | 268 | 259 |
A sikeres nevelés alapvető fontos mozzanata a választás, amit nem egy adott napra kitűzött eseményként kell kezelni, hanem tervszerűen felépített részfolyamatok biztosításával lehet csak szakszerűen végrehajtani. Az utónevelő épület előkészítése, fertőtlenítése, a kellő hőmérséklet és a jó minőségű ivóvíz biztosítása mellett az "all in all out" technika fertőzést megszakító szerepe miatt kiemelt fontosságú. A kutricák műszaki állapota, az alkalmazott etetők, a kellő férőhely biztosítása mind-mind csak néhány tényező a feltételrendszerből, amit a szakmai alapokkal foglalkozó írások is összefoglalnak.
A malactápok összeállítása komoly szakmai felkészültséget igényel. A biológiai változások ökonómiailag is igazolható követése több, egymásra épülő takarmány sorba állítását teszi szükségessé.
A kezdeti időszakban a táplálóanyagok mennyiségi biztosítása kisebb jelentőséggel bír, mint a könnyen emészthető, antinutritív anyagoktól mentes, az emésztőrendszer strukturális és funkcionális fejlődését biztosító alapanyag választás. Bántó párhuzam meghúzása nélkül a néhány napos malac tápjainak összeállításában az utóbbi időkben bevezetett lépéseket a csecsemők mesterséges táplálása során szerzett tapasztalatok segítették. Nem meglepő tehát, hogy a humán minőségű alapanyagok felhasználása kedvező eredményeket hoz ezen a területen.
A kicsi, szükséges mennyiség miatt az árban rejlő minőség a későbbiekben megtérül. Az emésztésélettannal összhangba nem hozható olcsó termékek pedig az elhullásokon, hasmenéseken, "jó esetben" pedig csak a kisebb fejlődési ütemen keresztül fizettetik meg a tanulópénzt. Az emészthetőség mellett igen fontos a malactápok ízhatása. A kifinomult íz érzékeléssel rendelkező malac a számára kedvezőtlen ízű termékből jóval kevesebbet fogyaszt.
Nem elhanyagolható kérdés a malactápok fizikai formája sem.
A kezdeti néhány napban a dercés tápoknál tapasztalt magasabb takarmányfelvétel jó minőségű granulált termék esetében már a választás előtt az ellenkezőjére fordul, ha a választásig mért összesített eredményeket vesszük figyelembe. Igen fontos, hogy a kínált táp friss legyen, és a többször keveset elvet kövessük.
A takarmányváltások még egymással összhangban lévő sorok esetén is 2-3 napot igényelnek. A sikerek elengedhetetlen része a higiéniai és a preventív állategészségügyi program betartása.
A legjobban összeállított termék vagy terméksor is megkívánja a hozzáértő gazda gondosságát. A szakértelem mellett a precíz végrehajtás, a folyamatos, alapos munka ezen a területen nélkülözhetetlen. Számos példa bizonyítja, hogy az első pillantásra bonyolultnak, sokrétűnek tűnő folyamat szinte a napi rutin részévé válhat, és kellő odafigyeléssel biztosíthatja a kitűzött célok elérését.
Forrás: Agrárágazat