Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 versenyre, amelyre december 15-ig lehet jelentkezni, a repcepteket pedig december 29-ig kell beküldeni. Izgalmasan hangzik, olvassátok el a kiírást!
Magyarország étele 2024: "Csak tiszta forrásból"
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a verseny szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy immár hetedik alkalommal hirdetik meg a Magyarország étele melegkonyhai szakácsversenyt, amelyre szerte a Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket. Az idei megmérettetést a "Csak tiszta forrásból" mottóval rendezik meg.
A magyar ételeknek nincsen párja!
Az államtitkár a szakácsversenyt össznemzeti megmérettetésnek nevezte, amely lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre. A verseny célja a magyar hagyományokon alapulva az ételek megújítása. Rétvári Bence azt mondta: reményei szerint a versenyen résztvevő ételek közül minél több kerül majd be a hazai éttermek kínálatába. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a hetedik alkalommal megrendezendő megmérettetés azt bizonyítja, hogy ez egy sikeres vállalkozás, amely jóhírét viszi a magyar élelmiszereknek.
A magyar ételek a remek magyar alapanyagoknak hála lesznek ilyen finomak
Az államtitkár szerint az agrártárca fontos feladata, hogy bemutassa a magyar termelők termékeit, amelyekből a versenyen megjelenő ételek is készülnek. Nobilis Márton megjegyezte: reményei szerint idén a legtisztább élelmiszerek, a vadhús és a hal is jelentős szerepet kap majd a megmérettetésen. Mint hangsúlyozta, a gasztronómia a magyar kultúra része, amelyet őriz és továbbvisz ez a verseny, hiszen a megújítás mellett megőrzi a hagyományos ízeket. Az idén a kötelező alapanyagok között van a laskagomba, a laktózmentes tej, valamint a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhető termékek - hangsúlyozta Török István János, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke.
Nemcsak ételekkel lehet versenyezni
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a döntőt április 27-én Szolnokon tartják a III. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként. Decemberben elindul a nevezés a Szakma ifjú mestere és a Magyarország díszasztala címre is. A felszolgálók menükártyát készítenek, és hozzá díszterítést hoznak létre. Az idei versenyben megidézik Bartók Béla zeneszerző emlékét is, az esemény idei mottója, a "Csak tiszta forrásból" is a nagy magyar zeneszerzőtől származik - hívta fel a figyelmet.
A zene és az étel kapcsolata is fontos
Az idei versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata, amely a gasztronómia és a zene kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A tányéron megjelenik a Szózat első két sora is - mondta. Török István János felhívta a figyelmet arra, hogy a zeneszolgáltatás eltűnőben van a hazai éttermekben, korábban a magyarországi vendéglátásban nagy szerepet játszott a muzsikaszó. Beszélt arról is, hogy idén is három kategóriában hirdetnek rajzpályázatot, amellyel a régi falvédőket idézik meg. A jelentkezőknek a "Csak tiszta forrásból" idézetet kell felhasználniuk. Az elődöntőkre január végén, február elején kerül sor, a döntőt a Szolnok Campuson tartják - tette hozzá Schnitta Sámuel.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.