Ősi kultúrnövényünk a pillangósok családjába tartozó lóbab. Eredeti hazája Észak-Afrika. Az ókori Európában ez volt az igazi bab, ám Amerika felfedezése után az újvilági bab szinte teljesen kiszorította az étkezési kultúránkból és a termesztésből. Dél-Európában és Afrikában széles körben termesztik jelenleg is. Magyar nemesítésű változata is van, a Nemzeti fajtajegyzéken szerepel is, de nem nagyon keresik.
Lóbab jellemzői
A lóbab egyéves növény, karós főgyökere gyors növekedésű és mélyre hatoló. A zöld hüvely belül szivacsos állományú, zsenge állapotban húsos, lédús, zöldségként fogyasztható. Maga a zöld hüvely bőrszerűvé válik, az érés folyamán sötétbarna, kissé feketés árnyalatú lesz, melyen bársonyos szőrözöttség található.
A túlérett hüvelyek felrepednek és a mag kiesik belőlük. A magok világosbarnák, sima, fényes felületűek. Közepes vagy annál valamivel alacsonyabb hőigényű növény. A magjai 4-6 fokon már csírázásnak indulnak, későbbi fejlődéséhez is elegendő 15-20 fok. A nagy meleget viszonylag jól tűri, de tartósan 32-35 fokon a növekedése megakad. Jó hidegtűrő, a fiatal növények a tavaszi, rövid ideig tartó 4-5 fokos fagyokat károsodás nélkül átvészelik. Mediterrán területeken télen is termeszthető. Közepes a fényigénye, téli megvilágításban is tűrhetően fejlődik. A félárnyékot elviseli, de tartós fényhiányban a virág kialakulása lelassul, sőt a virágzás el is marad.
A lóbab talajigénye
Vízigényes növény, csírázáskor és virágzás, terméskötés idején igényli a legtöbbet. Az aszályos időszakot nagyon megsínyli, hosszan tartó szárazságban kevesebb és kisebb magot érlel. Nyirkos, páradús körülmények között várhatunk tőle nagy hozamot, ezért csapadékszegény területeken öntözéssel termeszthetjük biztonságosan. Fehérjében és keményítőben gazdag magvai kiváló takarmányt és emberi táplálékot adnak.
Hol termesztik a lóbabot?
Nyugat-Európában és a Földközi-tenger mentén zöld hüvelyű állapotban is igen népszerű. A kifejlett, zsenge babszemekből kiváló saláta, püré, főzelék készíthető. Zölden vitaminokban és ásványi sókban gazdag. Érett magjából régebben lisztet őröltek vagy szárazbabfőzeléket készítettek. Az őszi zöldségfélék jó előveteménye, mert nitrogénnel gazdagítja a talajt. Nagy zöld tömegével zöldtrágyázásra is kiváló. Az óegyiptomiak a lóbab fekete foltos fehér virágát „halálvirágnak” nevezték, és az igen tápláló magokból mindig tettek a sírokba is.
Recept lóbabbal
A lóbab nagy keményítő- és fehérjetartalma miatt az ókorban is igen fontos élelem volt. Íme, egy több mint kétezer éves recept, a fűszeres lóbabé, az ókori konyhaművészetből. Hozzávalók: 50 deka lóbab, 2 deci fehérbor, 1 deci olívaolaj, 1 darab nagyméretű póréhagyma, valamint koriander, szurokfű, édeskömény, bors, füstölt hal, vagyis például fél doboz szardínia. A sós vízben megfőzött babot lecsurgatjuk, a feldarabolt póréhagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a fűszereket, a fehérbort, a szardíniát. A fűszeres mártást a babhoz adjuk, és melegen tálaljuk.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.