Nagyon sokan írtatok nekünk üzenetet az utóbbi hetekben, azt kérdeztétek, mit csináltok rosszul, és mit kéne tennetek ahhoz, hogy omlós, roppanós, de nem kemény linzertésztát készítsetek. Ez a cikk éppen ezért íródott, nézzük, mi a tökéletes linzertészta titka!
A linzertésztát arról ismerhetjük fel, hogy roppanós, omlós, de nem kemény, és mégsem morzsolódik! Ráadásul ez a tészta nagyon praktikus, mivel egy fémtartóban rendkívül sokáig eláll, arról nem is beszélve, hogy milyen változatos töltelékekkel tudjuk feldobni. Ha van a tarsolyodban legalább egy szuper finom linzertészta recept, akkor nagyon boldog lehetsz, mivel egy jó linzertésztából könnyedén készíthetsz sokáig elálló, omlós teasüteményt, és különböző kiszúrókkal változatossá teheted őket.
A tökéletes linzertészta titka pedig a friss alapanyagokban és a hűtőben való pihentetésben rejlik, ugyanis az összeállított tésztát nyújtás előtt legalább egy órán keresztül a hűtőbe kell tenni! Na, de ne szaladjunk ennyire előre, menjünk szépen sorban, jöjjenek először a hozzávalók!
Linzertészta hozzávalók: 60 dekagramm liszt, 40 dekagramm vaj vagy margarin, 20 dekagramm porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, só, 2 teáskanál sütőpor. Az összeragasztáshoz mi lekvárt szoktunk használni, azzal a legfinomabb!
A linzertészta elkészítése
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd morzsoljuk bele a vajat. Keverjük el a vaníliás cukorral a tojássárgáját, és adjuk hozzá a lisztes-vajas keverékhez. Kezdjük el gyúrni, és egészen addig végezzük ezt a műveletet, amíg el nem válik a kezünkről. Ekkor csomagoljuk be Folpackba, és tegyük a hűtőbe, pihentessük legalább egy órát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyjából 3-4 milliméter vastagra. Vegyük elő a kis süteményformákat, és szúrjunk ki mintákat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és kb. 15 perc alatt süssük meg a tésztát. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon kemény lesz. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, és attól is, hogy milyen vastagra nyújtottuk ki a tésztát. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd két-két darabonként ragasszuk össze lekvárral. A tetejére szórjunk cukorral kevert apróra vágott diót, ami díszítésként is jó célt szolgál, és még finomabb is lesz tőle a sütink!