Hogyan lehet otthon levendulaszappant készíteni? Íme a levendulaszappan receptje, levendulaszappan készítése házilag

Így készítsd el saját levendulaszappanodat

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Levendulaszappan készítése házilag

2. A lúgos víz kikeverése

Ez a lépés fokozott odafigyelést és óvatosságot igényel, mert a lúg könnyedén sérüléseket okozhat. Ha minden védőfelszerelésed a helyén van, akkor öntsd a lúgkristályokat a vízbe. Ezt mindenképpen egy jól szellőző helyen, lehetőleg a szabadban csináld, mert a reakció hatására gőz és hő keletkezik majd.

Azonnal kezdd el kevergetni alaposan egy szilikon spatulával, amíg az összes lúgkristály fel nem oldódik a vízben. Hagyd kihűlni a vizet a szabadban vagy helyezd a kancsót egy lábas hideg vízbe.

3. Olvaszd össze a szilárd zsírokat

Miután kikeverted a lúgos vizet, kezdd el melegíteni a serpenyő tartalmát (a zsírokat) alacsony hőfokon. Kevergesd meg néha, hogy gyorsabban szétolvadjanak. Amikor már csak néhány szét nem olvadt darabka maradt, vedd le a serpenyőt a tűzről és kevergesd tovább.

Amikor minden teljesen elolvadt, öntsd a napraforgó- és olívaolajat is a serpenyőbe. Az illóolaj még nem most kell bele, de a színes, ultramarinos olaj (ha használsz) igen, tehát azt is keverd a serpenyő tartalmához egy szűrőn keresztül. A szűrő azért hasznos, mert az ultramarin hajalmos összeállni egy kicsit. Ha a színcsomók is belekerülnek a serpenyőbe, akkor itt-ott színesebb lesz a szappanod.

4. Olvaszd meg a shea vajat

A shea vajat külön kell majd hozzáadni a szappanhoz, hogy állaga vajas maradjon, és ne keveredjen hozzá a szappanhoz. Ehhez először azonban meg kell olvasztanod a vajat.

5. Melegítsd azonos hőfokra az összetevőket

Mind a zsíros/olajos keveréket, mind pedig a lúgos vizet próbáld nagyjából 49°C hőmérsékletűre emelni. Nem kell teljesen pontosan passzolnia mindkettőnek, de lehetőleg legyenek minél közelebb egymáshoz.

6. Keverd össze a hozzávalókat

Amikor a hőmérsékletek passzolnak egymáshoz, öntsd a lúgos vizet az olajos-zsíros serpenyőbe egy szűrőn keresztül (ami megfogja majd a fel nem oldódott lúgdarabokat).

Fogd meg a botmixert, majd helyezd a serpenyő közepére. Kevergesd meg vele a serpenyő tartalmát, de ekkor még ne kapcsold be. Egy kevés kevergetés után helyezd újra középre, majd pulzálj vele néhányszor, mielőtt újra kevergetni kezdenél a mixerrel (ismét kikapcsolt állapotban).

Folytasd ezt a keverés-pulzálás folyamatot, amíg a keverék állaga sűrűbbé, sodószerűvé nem válik. Akkor van kész, ha a botmixer egy kis csíkot húz maga után, amikor kiemeled a keverékből.

7. Add hozzá a maradékot, majd öntsd a formába

Miután elérted a kívánt állagot, add hozzá a keverékhez az olvasztott shea vajat és az illóolajat. Kevergesd közben gyorsan, mert hamar megkeményedhet.
Ez után öntsd a kész keveréket a formákba – egy spatula segíthet minden cseppet elosztani.

8. Várd ki a megszilárdulást

Hagyd a szappant a formákban 48 órára. Ez után vedd ki (használj kesztyűket), majd hagyd száradni őket 4 hétig a használat előtt.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-09-01

Ezt ültesd a fenyőid alá és tündérkertté változik az udvarod

Fedezd fel a legjobb növényeket a fenyőfa alá, hogy árnyékos kertedet tündérkertté változtathasd. Praktikus tippek és varázslatos ötletek várnak!

2024-09-06

Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!

Túl sok cukkini termett a kertedben idén? Készíts belőlük egészséges lisztet! Egyszerű lépésekkel bemutatjuk, hogyan hozd ki a legtöbbet a termésből.

2024-09-06

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

Tudd meg, miért fontos a burgonyát időben felszedni a nagy esőzések előtt! Védd meg a termést a rothadástól és a gombás betegségektől a megfelelő időzítéssel.

2024-09-01

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

Miért barnul a padlizsánod? Ismerd meg az 5 leggyakoribb okot és egyszerű megoldásokat, hogy egészséges, szép termést nevelhess a kertedben!

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-08-28

Őszi pompára hangolva: készítsd fel krizantémjaidat az őszi virágzásra

Készítsd fel krizantémjaidat, hogy az őszi virágzás a kerted legszebb pillanata legyen! Öntözés, védelem és tápanyag utánpótlás a csodás krizantém virágokért.

2024-09-03

Őszi muskátli gondozás Bálint gazda szerint: metszés és dugványozás

Az őszi muskátli gondozása Bálint gazda javaslataival egyszerű és hatékony: a metszés és dugványozás egyszerűen kivitelezhető a szép és új muskátlikért.

2024-09-02

Tavaszi tál készül: ezeket a tavaszi virágokat ültesd el most cserépbe

Így készíts gyönyörű tavaszi tálat otthonodba. Ültesd el most cserépbe ezeket a tavaszi virágokat és tavasszal díszítsd asztalod tulipánokkal és jácintokkal.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

számítógép (komputer)

olyan adatfeldolgozógép, amely előre elkészített program alapján, emberi beavatkozás nélkül... Tovább

ad libitum

a takarmányozásban használatos kifejezés; azt jelenti, hogy az állat adagolás nélkül,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek