A levendula már az 1700-as évektől jelen van hazánkban
Ez a fás szárú, félcserje, vagy cserje rendkívül sok faj és fajtával rendelkezik. Legismertebb a keskeny levelű levendula, (Lavandula angustifolia) nagyjából az 1700-as évektől ismeretes Magyarországon. Őshonos egész Európában, de a mediterrán területeken, és a mérsékelt éghajlaton is megtalálhatóak. Ausztrália területén, és Spanyolországban gyomnövényként tartják számon. Leggyakrabban a lila vagy kék virágú fajták az elterjedtek, de a fehér illetve rózsaszínű fajták is egyre gyakrabban díszítik a kerteket.
Fontos tudnivalók a gondozásáról
Talajban a gyorsan felmelegedő, homokos enyhén meszes talajokat szereti. Nem szükséges neki a sok víz, szereti a szárazabb, és napsütötte helyeket. Fiatal korban, amikor ültetjük, akkor több a vízigénye, ahogy idősödik, hagyjuk alatta megszáradni a talajt, és kis dózisokban öntözzünk. Sok víz kijuttatásakor a gyökerek gombás fertőzést kaphatnak, így rothadni kezdenek. Növényvédelemre, nem feltétlenül van szükség, inkább a gombaírtó szerekkel való kezelés fontos, így amikor permetezzük a kertet akkor gondoljunk rájuk is, nem árthat a megelőző kezelés.
Mi készül a levendulából?
Virágaiból készíthető szörp, olaj, vagy teaalapanyag. Ezen felül használható a leszárított virága gardróbok illatosítására, vagy szobában illatosító és díszként is.
Illóolajának fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van, illata nyugtató hatással van az idegekre így a gyógyászatban is alkalmazzák. Kozmetikai iparban illatosítóként tartják számon, és használják. A gasztronómia is előszeretettel merít a levendula adta lehetőségekből, így összetevőként is megtalálhatjuk, valamint díszítésként is, így akár méze, vagy a virág kandírozásával, szárításával csokoládés, és egyéb desszertek, főételek része lehet.