Túl vagyunk nap-éj egyenlőségen, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is beköszöntött az ősz, na meg vele együtt a sütőtök szezon. Mi már nagyon készülünk is erre a fűszeres illatú, esős, mégis sokszínű időszakra, például most a tök kiválasztáshoz hozunk tippeket. Íme az 5 legjobb sütőtök fajta sütéshez!
Nem mindegy milyen sütőtök fajtát választok?
Egyre több féle sütőtök fajta mindenség van a boltok polcain, amikről lassan már azt sem tudni, hogy micsoda. A tök is annyira népszerű, hogy van belőle minden féle, olyan típusok is vannak, amik kifejezetten dekorációs célokra alkalmasak, tartósak, de nem éppen a legízletesebbek, vagy éppen csak ahhoz az ételhez nem passzolnak, amit te tervezel készíteni. Ezért mindenképpen alaposan nézd meg a tök fajtáját, amit leemelsz a polcról, hogy biztosan megfelel-e a célnak, aminek akarod. Ültetés előtt a magokat is tanulmányozd hasonlóan alaposan! Melyek a legízletesebb sütni, főzni való tökök, mi mire a legjobb? Mutatunk néhány nagyon különleges és persze ízletes tökfajtát.
A híres-neves sütőtökös kávé, a pumpkin spice latte receptje érdekel? Itt találod!
A legjobb sütőtök fajta sütéshez: Black Futsu
Ezek a zömök, 3-5 kilós sütőtök olyan szemölcsösek, mint a boszorkány orra, és a sötétzöldtől a narancssárgáig terjedő színű bőrükkel kitűnnek a narancssárga és fehér sütőtökök közül. Míg a fekete futsut nyersen is lehet enni, a főzés kihozza édes, diós ízét. A fekete futsu sütőtök sima, krémes húsával tökéletes a leveshez. A legjobb sütőtökös recepteket itt találod!
A legjobb sütőtök fajta sütéshez: Sugar Pie
Cukortökként vagy pite sütőtökként is ismert, ez a 6-7 hüvelyk átmérőjű sütőtök, aminek igen különleges a megjelenése mellett íze is! Mivel édeskés az íze ezért a tengerentúlon előszeretettel használják muffinok, sajttorták, és hasonló finomságok elkészítéséhez. Így sütéshez bátran ajánljuk etz a sütőtök fajtát. Apropó, ezt a mindenmenetes, mégis mennyeien finom sütőtökös muffint muszáj lesz kipróbálnotok!
A legjobb sütőtök fajta sütéshez: Porcelain Doll
Mint egy porcelán baba, olyan ez a sütőtök fajta, ezért dekoráláshoz is nagyszerűen használható – tökéletesen kiegészíti a többi színes őszi dekorációs elemet. Talán a millenniumi rózsaszínhez legközelebb álló árnyalata a sütőtökök között, halvány, rózsaszínes-narancssárga és meglehetősen lapos, hosszúkás. Ez a nagy, édes sütőtök kiválóan alkalmas pürékhez, tésztákhoz és levesekhez.
A legjobb sütőtök fajta sütéshez: Cinderella
Hamupipőke története ihlette ennek a töknek a névadását. Hiszen ez a Cinderella névre hallgató, egyébként nemcsak mutatós, hanem ízletes tök nagyon is hasonlít a Disney mesében megjelent tökös varázsfogatra. A vöröses színük miatt Franciaországban Rouge Vif D’Etampes néven ismerték, de az Egyesült Államokban az 1950-es években Hamupipőke sütőtökre keresztelték át, ugye ezek az amerikaiak… Ez a hamupipőke sütőtök fajta kiválóan alkalmas pürékhez és chutney-khez.
A legjobb sütőtök fajta sütéshez: Kabocha
A japán sütőtök néven is ismert kabocha lehet foltos zöld vagy sötét narancssárga. A a kabocha édes szerepet tölthet be a pitékben, süteményekben és muffinokban, de nagyszerű sós receptekben is, például ebben a marhahúsos és kabocha töklevesben. Sok receptben helyettesítheti a kabochával az édesburgonyát vagy a vajtököt, és a magjai is nagyon ízletesek! Próbáljátok ki Ti is ezt a sütőtök fajtát.