Földje ne legyen túlzottan nedves, de érdemes nyirkosan tartanod azt – erre nyáron kell elsősorban figyelned. Az akkori nagy melegben jó ötlet lehet egy talajtakaró használata is. Trágyáznod is érdemes lehet növényedet, melyre szintén nyáron – lehetőleg annak az elején – keríts sort. Mint a legtöbb növénynél, nála is, ha eltávolítod a már elvirágzott virágokat, nem csak meg tudod hosszabbítani virágzását, de sokkal egészségesebbé teheted növényed.
A léggömbvirág szaporítása és kártevői
A léggömbvirág, mint már említettem nem szereti az átültetést – csakúgy, mint azt sem, ha tőosztással próbálják meg szaporítani. Érdemes helyette magvetést alkalmaznod, lehetőleg tavasszal. A tökéletes időszak számára márciusra – áprilisra tehető.
Érdemes vigyáznunk növényünkre, ugyanis a csigák előszeretettel támadják meg, ugyanis egyik kedvenc táplálékaik közé tartozik.
Vannak a léggömbvirágnak is gyógyhatásai?
A léggömbvirág vagy hírharang nevével gyakran találkozhatunk a kínai gyógyászatban, mégis először gyógyhatásairól Koreában számoltak be.
A léggömbvirágot mind Kína, mind Korea elsősorban légúti megbetegedések gyógyítására használja, nyákoldó képessége végett. Ugyanakkor, emellett még érdemes kiemelni vércukorszint csökkentő hatását, de használható ezeken túl még gyomorfájdalmakra, hasmenésre, álmatlanságra, asztmára, valamint szülés utáni regeneráció kezelésére is. Hasznos lehet mindemellett menstruációs görcsök csökkentésére, illetve fogfájás ellen is. Kutatják továbbá a növény tumorellenes és immunerősítő jellegét.
Találkozhatunk vele a konyhában is
A léggömbvirág a gyógyászat mellett megtalálható a konyhaművészetben is – különösen saláták kapcsán foglal el jelentős szerepet. Elsősorban gyökerét fogyasztják, melyet tavasztól őszig gyűjtenek – közülük is azokat keresik, amik hároméves kor körül mozognak. Főzés előtt a gyökeret általában vízbe kell áztatni, ezzel is csökkentve annak kesernyés ízét.
Hogyan érdemes elkészíteni? A szokásos módon – akár pirítva, fűszerezve, a hagyományos ecet, só, cukor, bors ízesítéssel. Különleges ízvilága könnyedén megállja helyét bármelyik konyhában.