A legjobb kürtőskalács recept!
Hozzávalók 6 adag elkészítéséhez
- 50 dkg finomliszt
- 2 darab tojás
- 2 deciliter tej
- 30 gramm élesztő
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3-4 evőkanál cukor
- 2-3 csipet só
- Cukor és dió keveréke a végén
Elkészítés
Futtassuk fel az élesztőt egy kis tejben, majd öntsük össze a hozzávalókat, a cukor és a dió keverékét ne öntsük bele, erre a végén lesz szükségünk! Gyúrjuk jól össze, majd addig kelesszük, amíg nem nő legalább a kétszeresére. Ezután nincs más dolgunk, mint kinyújtani nagyjából fél centiméteres vastagságúra, de ha gondoljuk, lehet vastagabb is. Ha megvagyunk ezzel is, akkor vágjuk csíkokra. A kalácssütő fát vajazzuk vagy olajozzuk be, hogy könnyedén le tudjuk szedni róla, amikor már megsül. Tekerjük fel a fára, úgy, hogy mindig tekerjünk rá egy kicsikét az előző sorra, azt kell elérni, hogy ne legyen rés egyáltalán a kalácson. Most jöhet a cukor és a dió keveréke, forgassuk meg benne a kalácsot még sütés előtt. A legjobb, ha faszén felett lassan forgatva sütjük meg, nagyjából 15-20 perc alatt el is készül. Kicsikét várjunk, amíg meghűl, majd vegyük le a formáról, és takarjuk le, nehogy kiszáradjon. Készen is vagyunk, remélem, ízleni fog!