Most egy olyan mandarinfélét mutatok be nektek, amit csak kevesen ismernek, viszont aki ismeri, egyenesen imádja. Cikkünkből az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy ilyen csodás fácskád legyen!
A Kumquat mandarin leírása
Kumquat a citrusok gyöngyszeme, bár csak 1915-ig sorolták a citrus nemzetségbe. Manapság a 6 fajt magába foglaló Fortunella nemzetséghez sorolják. Neve kínaiul arany narancsot jelent. Japán megfelelője a kerek fajokra kin kan vagy kin kit, míg a hosszúkásakat too kin kan névvel illetik. A kumquat fa (Fortunella sp.) lassú növekedésű, elágazó, kompakt megjelenésű, legfeljebb 4,5 méter magas, lomblevelű örökzöld. Váltakozó állású levelei hosszúkásak, finom fűrészelt szélűek a levélválltól a levéllemez közepéig.
A levelek sötétzöld, felszínük fényes, fonákuk világosabb. Illatuk aromás. Ötös tagolódású fehér virágai magányosan vagy csoportokban fejlődnek. Ovális vagy kerekded termései 1,5-6 cm szélesek, héjuk narancssárgától a narancsvörösig változik. A gyümölcshús erősen tapadó héj olajtartókban gazdag, a gyümölcshússal együtt fogyasztható. A külső héj fűszeres, a belső édeskés ízű. A gyümölcshús nem túl leveses, 3-6 gerezdre bontható, savanykás, apró magvakat tartalmaz, olykor mag nélküli. vastag ellenálló héja miatt jól bírja a tárolást, szállítást.
A kumquat illóolajokban gazdag, megtalálható benne például limonén, alf-pinén, monoterpének. Fontos a rosttartalma, kálium, kálcium, C-vitamin, A-vitamin forrás. Rosttartalma miatt emésztésserkentő, cukorbetegség ellenes. C-vitamin tartalmának köszönhetően remek antioxidáns. Diétázóknak ajánlott. A következő oldalon folytatom!
Kumquat származása
Valószínűleg Kínából származik. Leírásával 1178-ban találkozhatunk először. Európai írók 1646-ban említik, amelyek egy portugál misszionárius leírása alapján keletkeztek, aki 22 évet töltött Kínában. 1712-ből származó növénylistában már szerepel, mint Japánban termesztett növény. A 19. században megjelent Európában és Észak-Amerikában. Ekkor, mint díszfát nevelték, főleg sétautak szegélyező dézsában tartva.
Manapság leginkább Floridában, Texasban, Kaliforniában termesztik, illetve kisebb mértékben Guatemalában, Puerto Ricoban, Kolumbiában, Brazíliában, Suriname-ban. Dél-Indiában a hegyvidéken termesztik,de termesztik Ausztráliában és Dél-Afrikában is.
Kumquat termése
A leggyakrabban termesztett, tojásdad termésű ‘Nagami‘ kumquat nyári hőigénye 27-38 º C. De -10 º C-ig fagytűrő! Kínában a teatermesztési körzetekben termesztik, ahol más citrusféle nem él meg. Ez az egyetlen citrus, amely téli nyugalomba vonul. Nyugalmi periódusa alatt nem fejleszt új hajtásokat, nem virágzik. Cserépben tartva kiemelendő, hogy víz- és páraigényes, napfényre való, lágy vízzel kell öntözni. B típusú virágföldbe való. Nyáron tartsuk a szabadban, napos helyen, télen világos helyen, 4-6 fokon. Magról ne szaporítsuk, mert virágozni nem fog. Japánban és Kínában vadcitrom (Poncirus trifoliata) alanyra oltják, így törpésítik is egyben.
A kumquatot héjával együtt fogyasztjuk. Kitűnő kiegészítő grill- vagy sült húshoz, szárnyasokhoz és vadételekhez. Ezen kívül kitűnő alapanyag koktélokhoz és gyümölcssalátákhoz is. Előszeretettel alkalmazzák ételek díszítésére is. Pikáns aromája miatt a kumquat a kompótoknak és a gyümölcsleveseknek is kellemes ízt kölcsönöz.