Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a baktériumos megbetegedések még a növény leveleinek kisebb sérüléseiből is eredhetnek. Miután a kukoricaültetvény fertőzött lesz, a betegség kórokozója áttelelhet a növényi maradványokban, elősegítve ezzel a betegség ismételt ciklusát.
A kukorica baktériumos megbetegedései esetén a szezon során a kórokozó elleni kezelési lehetőségek korlátozottak. Azonban a pontos diagnózis hosszú távú kezelési változásokat indíthat el, és megakadályozhatja a gombaölő szerek helytelen alkalmazását.
1. A kukorica megbetegedésének pontos beazonosítása
A kukorica leggyakoribb baktériumos megbetegedései a baktériumos levélcsík és a Goss baktériumos hervadás és pangás. A baktériumos levélcsík esetén a terméskiesést nehéz megerősíteni részben azért, mert a kukorica hibridek eltérően reagálnak a betegségre. A Goss baktériumos hervadás és pangás okozta terméskiesés könnyebben meghatározható, mivel a betegségnek hosszabb múltja van a termesztésben.
Terméskiesések nagysága
Általánosságban a kukorica baktériumos megbetegedéseinek következtében bekövetkező terméskiesések 5% és 15% között lehetnek, és akár 50% is lehet, ha a betegség súlyos a fogékony hibridekben. A terméskiesés mértéke a betegség súlyosságától függ. Azokon a területeken, ahol korai viharokat és rendszertelen Goss hervadás látható, a veszteség akár 100% is lehet, de ez nagyon ritka.
A kukorica baktériumos megbetegedéseinek beazonosítási nehézségei
Néha, amikor a termelők először betegséges foltokat találnak a kukorica levelein, pánikba esnek, és azt gondolják, hogy azonnal le kell permetezni gombaölő szerekkel, de kritikus fontosságú először egy pontos betegség diagnózisának megszerzése, hiszen félrediagnosztizálás esetén a rosszul használt növényvédő szerek még nagyobb kárt is okozhatnak, mint maga a baktérium. A baktériumos levélcsík különösen nehéz lehet megkülönböztetni más kukoricabetegségektől. Néhány hibrid esetén az első tünetek könnyen összekeverhetők a szürke foltos betegség tüneteivel, amelyet gomba okoz. A helyes azonosítás fontos, mert a baktériumos megbetegedés, a baktériumos levélcsík, nem hatékonyan kezelhető a szürke foltos betegséget kezelő gombaölő szerekkel.
Az egyik módja annak, hogy megkülönböztessük a baktériumos levélcsíkot és a szürke foltos betegséget az az, hogy figyeljük meg fejlődési idejüket. A baktériumos levélcsík korábban fejlődhet a szezonban, hűvösebb időjárási körülmények között. Ez ellentétben áll a szürke foltos betegséggel, amely a középszezonban fejlődik, amikor a feltételek melegebbek. Egy másik módja annak, hogy megállapítsuk, hogy a levélfoltok a baktériumos levélcsík vagy a szürke foltos betegség eredményei-e az az, hogy megvizsgáljuk az elváltozás mintázatait.
A gombás betegség, a szürke foltos betegség, téglalap alakú foltokat hoz létre, amelyek simák a szélek mentén. A baktériumos levélcsík által okozott foltok általában rendezetlen, hullámos szélekkel rendelkeznek. A baktériumos levélcsík foltjai általában sokkal fényesebb sárgák — különösen, ha a Nap megvilágítja — összehasonlítva a szürke foltos betegség által okozottakkal. A Goss baktériumos hervadás és pangás foltjai pedig sötétebb foltokkal vagy kis sötét pöttyökkel rendelkeznek a szélek mentén.
Lapozz, hogy megtudd hogyan előzd meg a kukorica baktériumos megbetegedéseit!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.