A kövér porcsin (Portulaca oleracea) sokak szerint csupán egyike a járdák szélén növő gyomoknak, pedig ez a látszólag szóra sem érdemes növény meglepő egészségügyi értékekkel rendelkezik. A következőkben mindent megtudhatsz a kövér porcsinról, és annak gyógyászati felhasználásáról!
A kövér porcsin felhasználása
A kövér porcsint többek között az omega-3 zsírsav növényi forrásaként használják, e mellett pedig mind vitaminokban, mind pedig ásványi anyagokban gazdag. Mindemellett antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. A szakértők szerint alkalmazható például abnormális méhvérzés, asztma, és 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, de ilyen téren még nem született meghatározó tudományos eredmény.
A kövér porcsin adagolása
A kövér porcsin adagolásával kapcsolatban nincs sok tudományos javaslat. A kísérletek során a cukorbeteg páciensek napi 180 mg kövér porcsin kivonatot kaptak, illetve naponta 1-30 g porcsinmag-port is szétosztott adagokban (további vízalapú és etanolos porcsinkivonatok mellett). A hagyományos kínai orvostudomány 9-15 g szárított talajszint feletti növényrészt, illetve 10-30 g friss növényrészt javasol. 100 g friss porcsinlevél nagyjából 300-400 g alfa-linolénsavat kínál.
Ellenjavallatok, várandósság/szoptatás, méregtartalom/más szerekkel való reakciók
Jelenleg nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy bármilyen meghatározó kijelentést lehessen tenni ezekkel kapcsolatban.
A kövér porcsin megjelenése
A porcsinfélék (Portulacaceae) családja számos húsos, pozsgás növényt tartalmaz. A kövér porcsin (Portulaca oleracea) egy lágyszárú, pozsgás egynyári növény, ami 10-30 cm magasra nő meg, és meleg időjárásban, illetve homokos talajban érzi jól magát. Sokan gyomként tekintenek rá, mert hajlamos invazívan terjedni. A kövér porcsinnak vörösesbarna szárai és hosszúkás, sima élű levelei vannak. Citromsárga virágai 4-6 szirmot hoznak, és nyáron virágzanak. A kövér porcsin sok apró, fekete, csillogó és kemény magvat termel. Tudományos nevét a latin „potare” (vinni) és „lac” (tej) szavakból kapta, ami a növény tejszerű nedveire utal.
A kövér porcsin története
A kövér porcsint az ősidőkben a gonosz szellemek elleni védelemre használták, de már gyógyászati alkalmazása is legalább kétezer évre nyúlik vissza (az előtt pedig élelmiszerként hasznosították). A kövér porcsin hagyományos gyógyászati alkalmazásainak listája hosszú. A rómaiak például a vérhas, a bélférgek, a fejfájás és a gyomorfájás kezelésére használták.
A hagyományos kínai orvostudomány már évezredek óta alkalmazza, és a „hosszú élet zöldségeként” emlegeti. A növény talaj feletti részeit kiszárítva használták láz, hasmenés, karbunkulus, ekcéma és más problémák kezelésére. A kínai gyógyászatban mindemellett cukorbetegség, érszűkület és vesekő ellen is. A kínaiak, az angolok, a franciák és az olaszok mind használták élelmiszerként a kövér porcsint. Most pedig nézzük, hogyan használhatjuk fel a kövér porcsint, a következő oldalon folytatom!