Készítsünk kovászos kenyeret – Itt a kovászos kenyér készítésének menete

Nem kaptál a boltban? – Készíts saját kezűleg kovászos kenyeret!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Elhoztam nektek a kovászos kenyér készítésének menetét

Kovászos kenyér készítése – A kovászos kenyér elkészítésének menete

Keverjük ki langyos vízzel a kovászunkat, adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze annyira, hogy mindenhol nedves legyen a liszt, majd takarjuk le és hagyjuk állni 50-60 percen keresztül. Ezután adjuk hozzá a sót és dagasszuk össze a tésztát jó alaposan. Kenjünk ki vékonyan egy tálat és helyezzük bele a tésztát, és kelesszük egészen addíg, amíg el meg nem duplázza magát.

Ekkor jön a hajtogatás, amit 30-40 percenként el kell végeznünk legalább 3 alkalommal. Az első hajtogatást úgy végezzük, hogy a széleket felhúzzuk és a tetejére hajtjuk, és így teszünk mind a négy oldallal. Ezután megfordítjuk úgy, hogy a húzogatott fele kerül alulra. A további hajtogatásokat vékonyan lisztezett lapon végezzük el (az elsőt még az olajozott tálban tegyük meg). Az utolsó hajtogatás után  is hagyjuk még pihenni, majd formázzuk meg.

hirdetes

Ezután kerüljön lisztezett kelesztőtálba, vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe, és ismét hagyjuk kelni legalább egy órán keresztül. Figyeljük a tésztát folyamatosan, tegyünk ujjpróbát: ha egy ujjunkkal finoman benyomjuk a tésztát és benne marad az ujjnyom, akkor túlkelt a tészta, ha rögtön visszaugrik, akkor keletlen még – ha viszont szépen lassan jön vissza a benyomás helyén, esetleg egy kis nyom marad csak, akkor készen áll a tészta a sütésre. 

Kovászos kenyér készítése – Süssük meg a kovászos kenyeret! 

Ha jénaiban sütjük a kovászos kenyeret, akkor a tetejét alaposan spricceljük be vízzel, majd toljuk be a kenyeret 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük készre nagyjából 50-60 perc alatt.

Ha tepsiben sütjük a kovászos kenyeret, akkor egy edénybe öntsünk vizet és tegyük a sütő aljába, ugyanis jobb, ha a keletkező gőzben sül a kenyér. A tepsit melegítsük be, majd 200 fokon 30-35 percig süssük a kenyeret, végül vegyük ki a vizet és további 5-10 percig süssük, a kívánt szín eléréséig. Minden esetben, ha készre sült a kenyerünk, akkor spricceljük le hideg vízzel és hagyjuk a rácson, hogy kihűljön. Ha teljesen kihűlt, szeletelhetjük és fogyaszthatjuk. Sok sikert és jó étvágyat kívánok mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenotípus

az egyed látható, leírható, mérhető külső és belső tulajdonságainak összessége, külső... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet: 64/2006. (IX.11.) FVM rendelet módosításáról

a baromfihús- és tojáságazat rendkívüli piactámogatási intézkedéseirõl szóló 64/2006.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek