Itt van az ősz….ugye ne is folyatassuk tovább. Hát most már biztosan véget ért a nyár, de kezdetét vette valami nagyon izgalmas kaland, amit bizony ősznek hívunk. Itt az ideje, hogy kicsit körbenézzünk, és megfigyeljük, hogy mennyi mennyei finomsággal ajándékoz meg minket ez a különleges hónap. Készítsünk közösen mennyeien finom őszi fogásokat, mint például ez az őszi körtés-camembert sajtos focaccia.
Mi az a focaccia?
Ahhoz, hogy elmeséljük neked, mi az a foccacia ( ejtsd csak: fo-kah-cha), repüljünk csak el itália mesés vidékeire! A foccacia a pizzatésztához hasonló lapos kenyér, amely lehet édes vagy sós. Olaszországban Liguria a focaccia legismertebb régiója, amelyet Genovában „classica”-nak neveznek. A Focaccia az egyik nagyszerű olasz utcai étel, amely frissen sülve fogyasztva tökéletes, akár sima, akár zöldségekkel, kolbásszal vagy sajtokkal töltve, a regionális változattól függően. Ahhoz, hogy a focaccia a legjobb íze legyen, ajánlatos azonnal elfogyasztani. Ennek ellenére akár 2 napig is eltartható zacskóba zárva; ebben az esetben a focacciát néhány percig a sütőben kell melegíteni, hogy újra felmelegedjen. A sült focaccia lefagyasztható, majd felengedés után újra felmelegíthető. Most hogy tisztáztuk a foccaciával kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket, nézzük ezt a mesés őszi receptet, lássuk, hogyan készül a körtés- camembert sajtos focaccia!
Körtés-camembert sajtos focaccia hozzávalói
- 16 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 16 dkg finomliszt
- 0.5 teáskanál cukor
- 7 g instant élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 dl langyos víz
- 1 maréknyi durvára tört dió, kesudió, mandula vegyesen
- 1 csomag natúr camembert sajt (125 g)
- 1 körte
- 1 teáskanál só
Körtés-camembert sajtos focaccia elkészítése
A különleges őszi foccaciának először is a tésztáját kell elkészíteni, méghozzá kelesztéssel! Ehhez pedig a szokásos módon elkeverjük a cukrot a langyos vízbe, hozzáadjuk a szárított élesztőt, és megvárjuk, míg felfut. Majd összekeverjük a lisztet és a sót, utána pedig ráöntjük a felhabosodott élesztőt és az olívaolajat, jól összegyúrjuk. Egy órás kelesztés következik. Ha megkelt a tészta, akkr kézzel kezdjük el nyújtani, akkor lesz jó, amikor körülbelül ujjnyi vastag. ha kész vagyunk a nyújtással, akkor belefektetjük egy kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 10-15 percig sütjük. Amíg sül a foccacia tészta, addig felszeljük a körtét, valamint a camambertet, és a félig sült foccacia tetejére tesszük őket, amennyiben letelt az elősütési idő, rászórjuk a magvakat is. Ilyenkor még kell neki 10 perc, hogy teljesen megsüljön. Ha kész, pár percig hagyjuk hűlni, de még melegen fogyasztjuk, ahogyan az olaszoktól tanultuk!