A komposztálásról sok tévhit kering az interneten és az emberek között: sokak szerint túl bonyolult, kellemetlen szagokkal árasztja el a kertet, és rengeteg feltakarítanivalót hagy maga után. Nos, ezt legfeljebb csak azok a kertészek tapasztalják, akik nem értenek ahhoz, amit csinálnak. A komposztálás valójában egy meglehetősen egyszerű folyamat: egyszerűen csak szerezned kell némi organikus anyagot, és kialakítanod belőle egy halmot, ami aztán szép lassan fekete arannyá válhat kerted számára. Útmutatónkban minden fontos tudnivalót megosztunk a komposztálásról és annak folyamatáról!
A komposztálás fajtái
Mielőtt egyáltalán komposztálni kezdenél, el kell döntened hogy hideg, vagy meleg módszert szeretnél-e alkalmazni. A hidegkomposztáláshoz nem kell más, mint egy adag kerti hulladék és/vagy organikus maradék a konyhából (kávézacc, gyümölcshéjak, tojáshéjak, stb.), amit aztán halomba rendezhetsz, vagy behajíthatsz egy komposztáló ládába. Ezek az anyagok durván egy év alatt lebomlanak és komposzttá válnak majd.
A melegkomposztálás egy komolyabb feladat, de gyorsabb eredményeket is kínál. Az év melegebb időszakaiban akár 1-3 hónap alatt is elkészülhet a komposzt. Ehhez négy fontos „hozzávalóra” van szükség: nitrogénre, szénre, levegőre, és vízre. Ezek biztosítják a komposztálásban résztvevő mikroorganizmusok túlélését, ezzel felgyorsítva a folyamatot. Egy másik módszer az úgynevezett vermikomposztálás, amelynek az eredménye a gilisztahumusz (vermikomposzt). Ehhez trágyagilisztákra lesz szükséged amelyek szép lassan elfogyasztják a komposzthalomba dobott maradékokat, és levedlik nitrogénben gazdag bőrüket. Ezeket általában egyszerűen, olcsón be lehet szerezni.
Mit érdemes komposztálni?
A komposztálás segít, hogy kerti maradékaid se vesszenek kárba. Érdemes beszerezni egy külön gyűjtésre kijelölt bádogvödröt, vagy egyéb tárolót, amibe behajíthatod a komposztálásra szánt maradékokat konyhádban, hogy ne kelljen mindent egyenként kivinni a halomra. Komposztládát (amiben komposzthalmodat gyarapítod majd) készíthetsz házilag, vagy vásárolhatsz is magadnak egyet.
Szóval mi kerüljön a komposzthalomra? Általánosságban zöldség- és gyümölcsdarabokat, kávézaccot, tojáshéjakat, levágott növényrészeket, száraz leveleket, apróra vágott faforgácsot és fakérget, apróra szaggatott újságpapírt, és szalmát szokás komposztálni. Vannak olyan anyagok és maradékok is, amiket általánosságban nem javasolt komposztálni.
Ezek a húsok, olajok, zsírok, háziállatok (kutyák & macskák) ürüléke, tejtermékek, beteg növények részei, illetve gyomok. Valójában megfelelő módon ezek is komposztálhatók, hiszen organikus jellegükből adódóan előbb-utóbb lebomlanak, de komoly problémákat okozhatnak a kertben, ha az ember nem megfelelően kezeli őket. A következő oldalon bemutatom a komposztálás folyamatát!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.