A karácsony közeledtével sokan keresik az ünnepi finomságok különleges ízeit. A sült gesztenye, mint az adventi vásárok egyik népszerű csemegéje, titkokat rejt magában. Zelenák Szabolcs, aki már tizenhárom éve árulja ezt a különlegességet, megosztotta a tökéletes sült gesztenye készítésének fortélyait.
A sült gesztenye készítése: Frissesség és előkészítés
Az igazán finom sült gesztenye készítésének titka az alapanyagok frissességében rejlik. Zelenák Szabolcs hangsúlyozza, hogy a gyümölcsnek fényesnek és keménynek kell lennie, mivel a puha gesztenye már hosszabb ideje állhat a kosárban. Fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő előkészítésre is.
A sült gesztenye készítése lépésről lépésre:
Először is vagdossuk be a gesztenyét vízszintesen, majd öntsünk rá vizet. Hagyjuk állni egy éjszakán át, vagy legalább 2-3 órán keresztül. Ez az időszak lehetővé teszi, hogy a gesztenye megszívja magát nedvességgel, ami létfontosságú a sütés során.
Sült gesztenye készítése két különböző módon: Kemencében és serpenyőben
Zelenák Szabolcs két módszerrel mutatta be, hogyan lehet elkészíteni a tökéletes sült gesztenyét: kemencében és serpenyőben.
Ha serpenyőt használunk, a gesztenyéket beleborítjuk, kevés vizet öntünk rá, és 15 percig fedő alatt pároljuk. Ugyanezt a folyamatot alkalmazzuk, ha kemencében, sütőben készítjük. Alufóliát teszünk a tepsire, majd 200 fokon pároljuk a gesztenyét. Miután eltelt az idő, levesszük a fedőt és az alufóliát, majd további 10-15 percig sütjük. A sült gesztenyéknek kinyílnak, mint egy kagyló, és az igazi, ha a héjuk szépen megpirul, könnyen lehúzható.
A magyar szelídgesztenye
Zelenák kiemeli, hogy a vásárokra olasz vagy spanyol gesztenyét szoktak használni. Ő azonban magyar szelídgesztenyét készített, mely apróbb szemű, viszont rendkívül finom és édes.
A sült gesztenye a vásárokban leginkább az idősebb korosztály keresi. A fiatalabbak gyakran nem ismerik, de ha kipróbálják, az ízt várják, amelyet a gesztenyepüréjüktől ismernek. Zelenák Szabolcs eredetileg krumplilángosokat, forralt bort és kocsonyát árult, de a gesztenye mellett döntött, mert hiányzott a Kossuth téri karácsonyi vásáron.
Elárulta, hogy már októberben elkezdenek készülni a decemberi forgatagra, átnézik a különböző gépeket, beszerzik az alapanyagokat, hogy a nyitás napján minden gördülékenyen menjen.
Hazánkban is termeszthető a szelídgesztenye
Hazánkban is honos a szelídgesztenye, de termesztése kockázatos. Kiemelkedően tápláló és egészséges gyümölcs, gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Azonban az utóbbi évtizedben egy gombás betegség és egy gubacsdarázs jelent meg, amelyek veszélyeztetik a szelídgesztenyefák állományát. A szelídgesztenye termesztése speciális ökológiai feltételeket igényel, és csak néhány tájegységen lehetséges üzemi méretűen.
Az áru ültetvények a 70-es években települtek, de mára szinte teljesen kipusztultak. Az éves termésmennyiség 200-500 tonna között mozog, és a fő termesztőterületek Vas, Somogy, Zala és Győr-Moson-Sopron megyék. Az import szelídgesztenye főként Olaszországból érkezik, és a magyar árakat is meghatározza.
Miért jó sült gesztenyét enni?
A szelídgesztenye, bár kihívásokkal küzd a betegségek miatt, továbbra is kedvelt és tápláló csemege. Ahogy Zelenák Szabolcs megmutatta, otthon is elkészíthetjük a tökéletes sült gesztenyét, és élvezhetjük ennek az őszi- téli finomságnak az ízét és tápláló hatását. Fogyasszunk sok gesztenyét az egészségünkért és az ünnepi kulináris élményekért!