Nem csak a nyári hónapokban élvezheted a friss ízeket és illatokat - a kerti szárítás és tartósítás módszereivel az őszi természetesség és gazdagság megőrizhető. Ismerj meg néhány hatékony módszert, hogy az év bármely szakában élvezhesd a kerted zamatos terméseit!
#1. Gyógynövények és fűszerek szárítása
Az őszi hónapok ideálisak a gyógynövények és fűszerek szárítására. Válassz napos, száraz napokat, hogy a növényeket könnyen és gyorsan szárítsd meg. Kötegezd össze a használni kívánt növényeket, és lógasd fejjel lefelé egy száraz, jól szellőző helyen. Miután a növények teljesen kiszáradtak, aprítsd fel őket, és helyezd el légmentesen zárható üvegekbe vagy tasakokba.
#2. Virágok szárítása
Az őszi virágok szárítása segít megőrizni a szépségüket és illatukat. Válassz olyan virágokat, amelyek még frissek és hibátlanok. Távolítsd el az érett vagy sérült részeket. Csoportosítsd a virágokat és lógasd fejjel lefelé, vagy helyezd őket egy szárítóra. Amikor a virágok megszáradtak, használhatod őket dekorációnak, illatosításra vagy akár fürdővizekhez.
#3. Zöldségek és gyümölcsök aszalása
Az aszalás egy hatékony módszer, hogy az őszi zöldségek és gyümölcsök tartósítva maradjanak. Használj aszalógépet vagy akár a sütőt alacsony hőfokon. Kockázd fel a zöldségeket vagy gyümölcsöket egyenlő méretű darabokra, majd helyezd el őket az aszalóban vagy sütőben. Az aszalás folyamatát figyeljük, és amikor a darabok kiszáradtak és rugalmasak, tárold őket légmentesen zárható edényekben. Ezt a szárított paradicsom receptet ki ne hagyd, hiszen ez az olaszok kedvence is!
#4. Aromás olajok és ecetek készítése
Az őszi gyógynövényekből és fűszerekből készíthetsz ízesített olajokat és eceteket. Tölts egy üvegbe friss, megtisztított gyógynövényeket vagy fűszereket, majd önts rá minőségi olívaolajat vagy ecetet. Zárd le az üveget, és hagyd állni sötét helyen legalább két hétig. Az ízesített olajok és ecetek kiválóan alkalmasak főzéshez és salátákhoz.
#5. Tárolás és címkézés
A szárított növényeket, virágokat, zöldségeket és gyümölcsöket tárold jól záródó, légmentesen zárható edényekben vagy tasakokban. Ne felejts el címkéket készíteni, hogy tudjuk, milyen növények vagy keverékek vannak az adott edényben. Tárolás előtt ellenőrizd, hogy az anyagok teljesen kiszáradtak-e, hogy elkerüld a penész vagy rothadás kialakulását.