Voltak idők, amikor egy kerti pince elengedhetetlen volt az élelmiszerek hosszútávú, téli megőrzéséhez és ezzel együtt a túléléshez. A hűtők, fagyasztók és bevásárlóközpontok (ahol a legtöbb zöldség egész évben kapható) megjelenése előtt a kerti pincék természetes tárolókként segítettek az ételek hidegen tartásában és a megfelelő páratartalom biztosításában.
Ez a szokás a már-már elfeledett időkbe nyúlik vissza – több ősi civilizáció romjai között is bukkantak már kerti pincék maradványaira, különösen Európa területén, Amerika meghódítói pedig természetesen magukkal vitték ezt a módszert. Habár a kerti pincék manapság már idejüket múltnak tűnhetnek a számos modern (és sokkal kényelmesebb) alternatíva mellett, még mindig olyan előnyökkel járnak, amiket sajnos csak kevesen vesznek figyelembe.
Ilyenek például az élelmiszer tárolása elektromosság nélkül, egy környezetbarát és gazdaságos módon. Még ha nem is saját terméseidet tárolod benne, egy kerti pince hosszú távon segít megőrizni tartalma frissességét, biztosítva ezzel hogy szinte semmi sem vesszen kárba. Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődésedet és meggyőztünk arról, hogy bizony neked is szükséged van egy kerti pincére, akkor most eláruljuk, hogy mi mindent kell tudnod róluk!
A kerti pincék alapjai
A kerti pincék esetén három fontos tényezőt kell szem előtt tartani. Egy ilyen szerkezetnek mindig hidegnek, melegnek és nyirkosnak kell lennie.
Hőmérséklet
A kerti pincék ideális hőmérséklete valahol 0 és 4,4°C között mozog. Előfordulhat, hogy a stabil hőmérséklet megtartása érdekében a fagyhatár alá kell majd beásnod.
Szellőzés
Nem kevésbé fontos a megfelelő szellőzés biztosítása, első sorban a penész megelőzése érdekében. A legtöbb kerti pince két szellőzővel rendelkezik – az egyiken a friss levegő áramlik be, a másikon pedig az elhasznált levegő távozik. Érdemes olyan szellőzőcsöveket szerezni, amelyekkel szabályozható az átengedett levegő mennyisége, továbbá nem szabad megfeledkezni a szűrőkről sem a rovarok megfékezése érdekében.
Páratartalom
A hűtőgépek nagy hátránya a kerti pincékkel szemben, hogy nem elég magas bennük a páratartalom. Ezért képesek sokkal rövidebb ideig frissen tartani a bennük tárolt élelmiszereket. Egy 70-95% közötti páratartalom elengedhetetlen a kerti pincékbe.
Ideális hőmérséklet a különböző élelmiszerek számára
Habár a kerti pincéket első sorban gyökeres zöldségek megőrzésére használták, számos más terményt is képes frissen tartani.
Termény | Ideális hőmérséklet | Páratartalom | Várható élettartam |
Alma | 0°C – 4.4°C | 80-95% | 2-7 hónap |
Cékla | 0°C | 95% | 3 - 5 hónap |
Bimbós kel | 0°C | 95% | 3 - 5 hét |
Káposzta | 0°C | 90-95% | 3 - 4 hónap |
Répa | 0°C | 90-95% | 4 - 5 hónap |
Zeller | 0°C | 90-95% | 4 hónap |
Fokhagyma | 0°C | 65-70% | 5 - 8 hónap |
Póréhagyma | 0°C – 4.4°C | 90-95% | 3 - 4 hónap |
Vöröshagyma | 0°C | 65-70% | 5 - 8 hónap |
Pasztinák | 0°C | 90-95% | 2 - 6 hónap |
Körte | 0°C | 90-95% | 2 - 3 hónap |
Krumpli | 0°C – 10°C | 80-95% | 4 - 8 hónap |
Sütőtök | 10°C – 16°C | 30-70% | 5 - 6 hónap |
Retek | 0°C – 4.4°C | 90-95% | 2 - 3 hónap |
Karórépa | 0°C | 90-95% | 2 - 4 hónap |
Mogyoróhagyma | 0°C – 4.4°C | 60-70% | 6 hónap |
Tarlórépa | 0°C | 90-95% | 4 - 6 hónap |
Az alacsonyabb hőmérsékleteket kedvelő élelmiszereket érdemes a pince alján, a melegebbet igénylőket pedig a pince felső szintjén tartani. Ha marad elég helyed, akkor sózott húsokat, sajtokat és konzerv ételeket is tárolhatsz pincédben. A következő oldalon folytatom!