Kenyérlángosrecept mindenkinek - ezt érdemes Neked is kipróbálnod

A magyarok pizzája – így készül a legtökéletesebb kenyérlángos!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
hirdetes

Az egyik legjobb dolog a világon, főleg télen, alig várjuk már a karácsonyi vásárokat, hiszen itt készítik a legfinomabb forralt borokat és persze a legjobb kenyérlángosokat, de mi lenne, ha mindezt otthon is elkészítenéd? Bármikor kortyolgatnád a forralt bort és ennéd mellé a világ legfinomabb kenyérlángosát! Segítek, megmutatom a legjobb receptet!

A kenyérlángos elkészítése

Röviden a kenyérlángosról 

A kenyérlángos 22-25 cm átmérőjű, kissé egyenlőtlen vastagságú (1-1,5 cm), többé-kevésbé kerek formájú, 250-300 g tömegű, sárgásbarna színűre sütött termék illata, íze a friss kenyéré. Állománya kívül ropogós, belse¬je puha. Csak frissen, melegen fogyasztva finom, később megszíjasodik: Esetenként sütés előtt sós, tejfeles, kapros túrót simítanak rá, vagy kockára vágott szalonnával dúsítják. A pékségekben ma készített kenyérlángosok sütőlemez méretűek, a megsült terméket közel négyzet alakúra vágva értékesítik. Más elnevezések: kemencelángos (Alföld), langali, langló (Nyugat-Dunántúl).

Kenyérlángos érdekességek

A lángos a kenyérsütések kedvelt reggeli ele¬dele volt üresen vagy zsírral (disznó-, kacsa-, libazsír) megkenve, de munkába is szívesen elvitték. A nyugat-dunántúli és dél-alföldi régióban a kisült lángost előbb fokhagymával jól bedörzsölték, majd megzsírozták, megtej¬felezték. A szalonnás dúsítás is erre a vidékre jellemző. Az észak-alföldi részen a sütés után zsírral megkent lángos mellett a sós, kapros-túrós vál¬tozatot kedvelték. Napjainkban már nem sütnek házilag kenyeret.

hirdetes

A kenyérlángos új fénykora

Néhány kis pékség felelevenítette ezt a hagyo¬mányos terméket. Rendszerint lemezen sütik a fokhagymás, szalonnás vagy a kapros-túrós változatot, melyet téglalap alakúra, kb. l5 x 18 cm (pékségenként változó) méretűre vágva árulnak. Néhány falusi vendéglátóhelyen is készítenek előzetes rendelés alapján, hagyományos módon, kemencekövön sütött lángost. Most pedig jöjjön a recept, lapozz a következő oldalra! 

A kenyérlángos hozzávalói 10 adaghoz 

A tésztához:, 70 dkg liszt, 1 l víz, 7 dkg élesztő, 3 evőkanál zsír (kacsa vagy liba a legjobb), 2 teáskanál só, 2 mokkáskanál cukor. Feltétnek ideális: húsos szalonna, egy nagy pohár tejföl, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 fej lilahagyma, bors. 

A kenyérlángos elkészítése

Először is futassuk fel langyos, cukros vízben az élesztőt. Közben szórjuk a lisztet egy tálba a sóval, és a felolvasztott élesztővel, majd tegyük félre pihenni pár perc erejéig. Mehet hozzá a víz is, majd gyúrjuk meg a tésztát, és kelesszük 30-40 percen keresztül. Ha megvan, akkor tepsiméretűre nyújtsuk ki, és tegyük bele a zsírral kikent és meglisztezett tepsibe. Kelesztés közben érdemes elkészíteni a feltéteket.

Nyomjuk a fokhagymákat a tejfölbe, és borsozzuk meg, Kockázzuk fel a szalonnát, és süssük félkészre serpenyőben. A hagymát karikára vágjuk, vagy csíkozzuk, ahogy jól esik. A kinyújtott tésztát kenjünk meg a tejföllel, és osszuk el rajta a szalonnát, illetve a hagymát, reszelhetünk rá sajtot is, majd mehet is a sütőbe, 200 fokon süssük készre és már ehetjük is, jó étvágyat hozzá! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Magyar Agrártudományi Egyesület

FVM Intézet A legnagyobb és legrégebbi magyar agrár civil szervezet a Magyar Agrártudományi... Tovább

gliceridek

a glicerinnek (alkoholok) nagy szénatomszámú zsírsavakkal alkotott észterei. Az észteresítő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek