Napjainkban egyre népszerűbbek az olyan termékek, mint például a hopi kék kukoricából készült tortilla. Felkapottsága nem is igazán meglepő, hiszen a kék kukoricát egyfajta „szuperélelmiszerként” tartják számon, ugyanis rendkívül magas az antioxidáns-tartalma. Kék kukoricát Te is könnyedén termeszthetsz saját kertedben. Mutatjuk, hogy hogyan!
Honnan ered a kék kukorica?
A kék kukorica nem más, mint egy nyílt beporzású lisztkukorica, melyet eredetileg a hopi-nép fejlesztett ki – a neve is innen ered. A hopik valódi mezőgazdasági társadalom voltak és rengeteg kukoricafajtát fejlesztettek ki, melyekből néhány még ma is létezik. Érdekesség, hogy a kukorica színe az égtájakhoz kapcsolódik. Így például a sárga színű északhoz, a fehér kelethez, a piros délhez, míg a kék nyugathoz köthető. A hopi kék kukorica napjainkban is alapvető összetevője a hopi ételeknek – így például a piki kenyérnek is. Ehhez a kék kukoricát édes étellé őrlik és kenyeret formáznak belőle. Nálunk a kék kukoricából elsősorban tortillát készítenek.
A kék kukorica termesztése
A kék kukorica alacsonyabb terméshozamú, mint a hibrid kukorica, továbbá azon növényi jellemzői is változók, mint, hogy milyen magasra nő, hány kalászt hoz és, hogy milyen hosszan virágzik. Hajlamos továbbá kiborulni is – ez is állhat annak a hátterében, hogy az ebből készült élelmiszerek drágábbak. A kék kukorica termesztése bár nagyobb kihívás, mindenképpen megéri az erőfeszítést.
A legtöbb féle kék kukorica nyílt beporzású. Bár létezik néhány hibrid fajtája, azok szabadalmaztatottak, és csak kereskedelmi termelők termesztik azt.
Kék kukoricát mély, jó vízelvezetésű, szervesanyaggal teli homokos vályogba érdemes ültetni. A magokat 2,5-5 centiméter mélyre, egymástól 20 centiméter távolságra érdemes elültetni előre öntözött ágyásokba. A magágyat célszerű nedvesen tartani. Ezeket betartva a csírázásnak 7-10 napon belül kell megtörténnie. Amikor a hajtások 12-13 centiméter magasak, akkor érdemes őket kiültetni egymástól körülbelül 30 centiméter távolságra. Ezt követően is célszerű nekik heti 2,5 cm vizet biztosítani. Ahogyan a növények növésnek indulnak, terítsd őket körbe körülbelül 8 centiméternyi szerves talajtakaróval, így segítve, hogy a talaj megtartsa a nedvességét és késleltetve a gyomnövények megjelenését. Ha a növény levelei sárgulni kezdenek, akkor érdemes magas nitrogéntartalmú műtrágyát alkalmazni.
A kék kukorica betakarítása
A kék kukorica betakarítási időpontja függ annak fajtájától és a vegetációs időszak időjárásától, azonban körülbelül 65-120 napra datálható. Ha meg szeretnéd sütnia kukoricaszemeket, akkor érdemes a betakarítást még azoknak „tejes” időszakában elvégezni. Így egy édesebb ételt kapsz majd, amely az alábbi kék tortilla receptjéhez is megfelelő. Ezt úgy ismerheted fel, hogy a körmödet finoman belenyomod egy kukoricaszembe, az pedig ideális esetben egy tejszerű folyadék felserkenését eredményezi.
Így készíts kék tortillat a kék kukoricából
- Szedd le a csutkáról a kék kukoricaszemeket és egy szűrőedényben alaposan mosd meg azokat!
- Oldj fel egy teáskanál mészkőport vagy „cal”-t 120 ml vízben! Add hozzá egy liter vízhez, amjd az egészet forrald fel! Add hozzá a kukoricát és párold 25-40 percig!
Ezt a folyamatot nixtamalizálásnak nevezzük, amely egy fontos lépés a kukorica lúgosítása érdekében, amely által a kukorica könnyebben darálható és emészthető lesz.
Ideális estben, ha elkészült, a kukorica bársonyos lesz és a körmünkkel be tudjuk horpasztani. Ekkor vegyük le a kukoricát a tűzről és szobahőmérsékleten 12 órán át pihentessük! - Ezt követően öntsd a kukoricát egy szűrőedénybe és öblítsd le! Daráld le a nedves szemeket egy robotgép segítségével úgy, hogy egy minél simább állagú pasztát kapj! Adj hozzá egy kevés vizet, hogy egy enyhén ragacsos masszát kapj!
- Készíts a tésztából kb. 5 cm átmérőjű golyókat, majd lapítsd ki tortillaprésben, vagy két lapos vágódeszka segítségével!
- A tortillalapokat egy tapadásmentes serpenyőben oldalanként kb. 40 másodperc alatt süsd készre, míg a szélei színeződni kezdenek! Ellenőrizd, hogy mindkét oldala szépen megsült-e, majd borítsd ki a serpenyőből!
- Használd fel azonnal, vagy zárd le és hűtsd vagy fagyaszd le! Ha nem szeretnéd az összes tésztát egyszerre kisütni, akkor három napon belül használd fel vagy fagyaszd le!
Forrás: gardeningknowhow.com