A málna (Rubus idaeus), magyar népies neve a boldogasszony csipkéje és a himpér, a német Himbeere szó alapján.
Ez a puha, apró szemű gyümölcs olyan, mint szép mint egy ékszer, nagyon finom, és csodálatos „gyógyszer”. Hatékony ellensége a fertőzéseknek, a ráknak és a szívbetegségnek.
A málna
Magyarországon őshonos, földalatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje. Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be, a szederrel ellentétben leválik a vackáról.
Ízletes gyümölcs, konzervipari alapanyag. Magas vízigényű, öntözést igényel. A gyengén savas, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Sarjadzással szaporodik.
Gyümölcse miatt kedvelt kerti növény. A magas vitamintartalma miatt ezt az egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, illetve lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra.
A méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36-70%-os) cukortartalmának, továbbá magas cukorértékének (0,18–3,80 mg cukor naponta virágonként) – a méhek számára egy megbecsült melléktápanyag forrás.
Egészségügyi hatásai
Már az ókorban is gyógynövényként volt ismert.
A legenda szerint először Kréta szigetén kezdték el termeszteni, innen terjedt tovább a rómaiak közvetítésével. A középkorban már ismert gyógynövénynek számított, a kolostorkertek népszerű növénye volt.
- A málna rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket.
- Az egyik legjobb rostforrás. Alacsonyan tartja a koleszterin szintet, segíti az emésztést és méregteleníti a testet.
- Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos.
- Lázcsillapító hatású.
- A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban.
- Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható.
- Jelentős mennyiségű B1-, és B2-vitamint is tartalmaz.
- Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban és növényi rostokban.
- Pektin is található benne, ami emésztésjavító hatásáról ismert.
- Az ásványi anyagok közül a kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10 %-át fedezi.
- Antocianin tartalma révén mérsékli a magas vérnyomást.
Fogyasztása frissen ajánlott, ugyanis így érvényesül leginkább a benne lévő vitaminok jótékony hatása.
Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát.
Sőt, még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotin tartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.
A gyümölcsök melletti levelek is értékes gyógyhatással bírnak!
Levelei 3-5, ritkán 7 tagúak, felül simák, alul gyapjasak, szélük fűrészfogas.
- A málnalevelek gazdagok vasban, magnéziumban, kalciumban, A-B-C-D- és E-vitamin és foszfor is található bennük, ez utóbbi miatt a fogak, csontok, körmök erősítője is lehet.
- Külsőleg főleg pattanásos bőrnél, fekélyeknél vagy sebeknél alkalmazzák, összehúzó, fertőtlenítő hatása miatt.
- Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hatásos.
- Enyhíti a menstruációs görcsöket.
- Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik.
- A szülés megkönnyítésére is használják. Tonizálja a méh izomzatát, ezzel segíti a méhösszehúzódásokat.
- Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható.
Forrás: hu.wikipedia.org, 100 természetes immunerősítő, www.life.hu