Kedvencem: a málna! De vajon mire jó?

A málna (Rubus idaeus), magyar népies neve a boldogasszony csipkéje és a himpér, a német Himbeere szó alapján.

Ez a puha, apró szemű gyümölcs olyan, mint szép mint egy ékszer, nagyon finom, és csodálatos „gyógyszer”.  Hatékony ellensége a fertőzéseknek, a ráknak és a szívbetegségnek.

Az értékes és finom málna

A málna

Magyarországon őshonos, földalatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje. Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be, a szederrel ellentétben leválik a vackáról.

Ízletes gyümölcs, konzervipari alapanyag. Magas vízigényű, öntözést igényel. A gyengén savas, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Sarjadzással szaporodik.

 

Gyümölcse miatt kedvelt kerti növény. A magas vitamintartalma miatt ezt az egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, illetve lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra.

 

A méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36-70%-os) cukortartalmának, továbbá magas cukorértékének (0,18–3,80 mg cukor naponta virágonként) – a méhek számára egy megbecsült melléktápanyag forrás.

 

 

Egészségügyi hatásai

Már az ókorban is gyógynövényként volt ismert.

A legenda szerint először Kréta szigetén kezdték el termeszteni, innen terjedt tovább a rómaiak közvetítésével. A középkorban már ismert gyógynövénynek számított, a kolostorkertek népszerű növénye volt. 

 

- A málna rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket.

- Az egyik legjobb rostforrás. Alacsonyan tartja a koleszterin szintet, segíti az emésztést és méregteleníti a testet.

- Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos.

- Lázcsillapító hatású.

- A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban.

- Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható.

- Jelentős mennyiségű B1-, és B2-vitamint is tartalmaz.

- Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban és növényi rostokban.

- Pektin is található benne, ami emésztésjavító hatásáról ismert. 

- Az ásványi anyagok közül a kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10 %-át fedezi.

- Antocianin tartalma révén mérsékli a magas vérnyomást.

 

Fogyasztása frissen ajánlott, ugyanis így érvényesül leginkább a benne lévő vitaminok jótékony hatása.

Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát.

Sőt, még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotin tartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.

 

 

A gyümölcsök melletti levelek is értékes gyógyhatással bírnak!

Levelei 3-5, ritkán 7 tagúak, felül simák, alul gyapjasak, szélük fűrészfogas.  

 

- A málnalevelek gazdagok vasban, magnéziumban, kalciumban, A-B-C-D- és E-vitamin és foszfor is található bennük, ez utóbbi miatt a fogak, csontok, körmök erősítője is lehet.

- Külsőleg főleg pattanásos bőrnél, fekélyeknél vagy sebeknél alkalmazzák, összehúzó, fertőtlenítő hatása miatt.

- cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hatásos.

- Enyhíti a menstruációs görcsöket.

- Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik.

- A szülés megkönnyítésére is használják. Tonizálja a méh izomzatát, ezzel segíti a méhösszehúzódásokat.

- Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható.