karbonsavak
elsőrendű alkoholok, ill. aldehidek oxidációs termékei, jellemzőjük a karboxilcsoport (—COOH). Közepesen erős szerves savak, de protonátadó készségük az ásványi savakénál kisebb. Savas jellegük a szénatomszám növekedésével csökken. A karboxilcsoport száma alapján egy-, két-, ill. többértékűek, a szénlánc jellege szerint telítettek, telítetlenek, ill. aromás karbonsavak lehetnek. A telített egyértékű, kis szénatomszámú karbonsavak folyékonyak, a nagyobb szénatomszámúak szilárdak. Fontos szerepük van az élő sejt működésében, az anyagcsere-folyamatokban, valamint jelentős vegyip. alapanyagok (pl. gyógyszeripar, festékipar, műanyagipar). Az egyértékú karbonsavak. homológ sorában az első a hangyasav (HCOOH), a természetben egyes növényekben (pl. csalán) és egyes állatokban (pl. hangyák, méhek) fordul elő, azoknak védekező anyaga. Konzerváló hatású, takarmányok tartósítására (hangyasavas tartósíté) használják. Az ecetsav (CH3COOH) tiszta, vízmentes állapotban +16°C-on a jéghez hasonló kristályokká dermed, ezért jégecetnek nevezik; hígított oldatát étkezési célokra, tartósításra alkalmazzák. A propionsav (CH3CH2COOH) szintén tartósítószer (propionsavas tartósítás). A húsban, a verejtékben, a bélsárban található a kellemetlen szagú vajsav [CH3(CH2)2COOH]. Észterei alakjában növényekben is előfordul. Vajsavszármazékokat alkalmaznak vadriasztó szerként is. A többértékű karbonsavakhoz tartozik az oxálsav (COOH)2, a természetben főként sói alakjában (oxalátok) fordul elő. Egyértékű aromás sav a benzoesav (QH5COOH), nátriumsójával egyetemben a konzerviparban alkalmazott tartósítószer. A nagy szénatomszámú karbonsavak a zsírsavak.
Soha többé penészes eper! - Így tarthatod frissen egy hétig is!
Az eper az egyik legfinomabb és legfrissebb gyümölcs, amelyet nyáron élvezhetünk. Azonban gyakran előfordul, hogy nagy mennyiségben vásároljuk meg és nehéz megőrizni...
Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban
A paradicsomfajták széles választékából válogatva sokféle íz- és formavilágot fedezhetsz fel. Te is nagy paradicsom rajongó vagy? Van egy jó hírünk, ha májusban ültetsz,...
Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig
A sárgarépa termesztése kihívást jelenthet még a tapasztalt kertészek számára is, de néhány alapvető technikával és türelemmel bárki képes lehet bőséges és egészséges...
Ezeket a hibákat követik el a legtöbben az uborka termesztésénél
Az uborka termesztése sokak számára kedvelt időtöltés, ami nemcsak, hogy gazdagíthatja a konyhakert kínálatát, de örömet és büszkeséget is okozhat, amikor az első saját...
Bodzaszörp akáccal és citromfűvel: mostantól mindig így fogod csinálni!
Ha unod a hagyományos bodzaszörpöt, itt az ideje valami újnak! Ez a recept akáccal és citromfűvel gazdagított bodzaszörp frissítő ízt kölcsönöz, melynek ellenállhatatlanul...
Ne ültesd újra minden évben: fedezd fel, miért a zsálya a kertész kedvence!
A zsálya, ez a csodálatos gyógynövény nem csak gyógyhatásaival hódít, hanem különleges ízével és sokoldalúságával is. Az évelő növények között kiemelkedő helye van,...
Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival
A kertészkedésben nem csupán a növények, hanem a talaj minősége és egészsége is kiemelt szerepet kap. Ennek érdekében egyre több kertbarát fordul az állandó, ásás nélküli...
Beindul az eperszüret szerte az országban: 5+1 hely, ahol szüretelhetsz epret 2024-ben
Ahogy a májusi napsütés betölti a napjainkat, Magyarország számos pontján megkezdődik az eperszüret szezon – írja az agroinform.hu. Az idei évben is rengeteg lehetőség...
Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?
Idén korán kopogtatott a tavasz, és a nyár is. Te kicsit lemaradtál, még nem ültetted tele a kertedet csodaszép virágokkal? Csak most jutott eszedbe, hogy szeretnél színes...
Borsó a kertben: tippek a sikeres borsó termesztéshez
A borsótermesztés egyike azoknak a kerti tevékenységeknek, amelyek során a türelem és a megfelelő technikák ötvözése csodás eredményeket hozhat. Bár a borsóvetés és...
Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez
Még csak május van, a paradicsompalánták ültetése óta nem telt el sok idő, de a kertészek jól tudják, milyen gyorsan nőnek és bokrosodnak el ezek a növények. Ahhoz, hogy...