Plinius (Kr. u. 23-79) a természetrajz alapművében hét káposztafajtát sorol fel. Ezek egyike a vastag szárú pompeji káposzta, amely a karalábé ősére vezethető vissza. Azóta a karalábé egyre népszerűbbé vált, mint a kiskertek alacsony fenntartási igényű növénye, amelyet viszonylag egyszerű körülmények között amatőrök is sikeresen termeszthetnek.
A korabeli karalábé (vagy kalarabe?) szára a talaj felszíne fölött megvastagszik, és húsos gumóvá válik. Bár technikailag nem gumó, a növénynek ezt a részét emiatt termesztjük és fogyasztjuk.
Mi okozza a káposzta ilyen változatos alakját?
Hogyan alakult ki ilyen gumós formában a fehér és a vörös levelű káposzta, a fodros levelű kelkáposzta, a fehér virágbimbós karfiol, a virágbimbós brokkoli, a leveles mézeskalács miniatűr káposzta és a kedvtelésből tartott takarmánykáposzta? Sajnos a tudomány még nem tudta kielégítően megválaszolni ezt a kérdést.
Darwin szerint egy variáció vagy faj akkor szaporodhat más fajtákkal szemben előnyben, ha olyan értékes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek előnyt biztosítanak számára a túlélésért folytatott küzdelemben. Nemzedékről nemzedékre nő ezeknek az információknak a hasznossága. Ez igaz azokra a tulajdonságokra is, amelyek károsak a faj fennmaradása szempontjából, és ezek növekedése végül a kihaláshoz vezet.
A káposztafélék esetében valószínű, hogy az alapfaj alapvetően változékony volt, és az eltérő életkörülmények különböző fajtákat eredményeztek. Az ember felismerte ezeket, és addig szedegette a neki tetszőket, amíg ki nem alakult a számos termesztett típus.
Karalábé termesztése
A palántanevelés idejét leszámítva a karalábé az egyik legrövidebb növekedési időszakkal rendelkezik a zöldségfélék közül. Ez lehetővé teszi, hogy a ház körüli kiskertekben az év különböző időszakaiban termeszthető, betakarítható és fogyasztható legyen.
A karfiolt fűtetlen üvegházban is lehet termeszteni, de kora tavasszal (áprilisban), nyáron, sőt kora ősszel is alkalmas a szabadföldi ágyásokba való ültetésre. A rövid tenyészidejű, fehér és kék héjú, kevés levelű és rövid tenyészidejű fajták ideálisak a fólia alatti termesztéshez. Ezeket is a tenyészidőszak elején kell ültetni. A nagyobb súlyú nyári fajták viszont alkalmasak a téli tartósításra.
A karalábé nehezen elkészíthető zöldség. Mivel korlátozott gyökértömeggel rendelkezik, a szükséges tápanyagokat kevés talajból kell beszereznie. A tápanyagtartalom és a víztartó képesség szempontjából nagy talajigénye van. Ahhoz, hogy a gumó finom és könnyen főzhető maradjon, sok vízre és gyakori öntözésre van szüksége. A karalábét nem szabad gyümölcsfák vagy más árnyékot adó növények alá ültetni, mivel elhervad, és gumói éretlenek maradnak.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.