A tökéletes karácsonyi kompót receptje

A karácsony egyben a különleges ízek ünnepe is szerintem. Ilyenkor érdemes olyan finomságokat is készíteni, mint például ez a mennyeien finom karácsonyi kompót, aminek receptjét még nagymamámtól lestem el. Ha szereted a kompótot, ha nem ezt imádni fogod, hiszen még a forralt bornál is finomabb, karácsonyibb az íze! 

karácsonyi kompót recept nagymamámtól

Karácsonyra különleges kompótot

Kompótokkal teli a polc? Mégis azt ajánlom, hogy ezt a karácsonyi kompótot is mindenképpen készítsd el, mert nagyobbacska unokáktól kezdve, a nagy öregekig mindenki oda meg vissza lesz majd érte. Van ebben a karácsonyi kompótban egy kis varázslat, ami mindenféle karácsony fűszerek révén kerül bele. Ha szerinted is minden főétkezés mellé kell egy kis kompót, akkor a karácsonyi nagyvacsora, vagy családi ebéd esetében miért gondolnád ezt másképpen? Karácsonykor minden a családról, illetve a finom ételekről szól. De gyakorlatilag ez a kettő ugyanaz, hiszen a családi receptes gyűjtemény legfoszlottabb lapjairól próbáljuk meg elkészíteni nagy, vagy dédmamáink receptjeit, miközben rájuk emlékezünk. Nagymamám egyik legjobb receptje egy a karácsonyi kompót volt, mutatom, hogyan készül! Nagyon egyszerű a recept, még csak gyakorlat sem kell hozzá!

 

Hozzávalók a karácsonyi kompóthoz

  • 75 gramm cukor (ez helyettesíthető 100 gramm eritritol nevű édesítővel is diéta esetében)
  • 2 db körte
  • 2 db alma
  • 3 db csillagánizs
  • 1 egész fahéj rúd
  • 2 egész vanília rúd
  • 2 db teafilter (amióta felfedeztem, hogy van, én almás-fahéjasat használok)
  • 1 üveg száraz fehérbor

 

A karácsonyi kompót elkészítése

A karácsonyi kompót elkészítéséhez pontosan úgy kell hozzálátni, ahogyan egy egyszerű kompót elkészítéséhez is: meg kell tisztítani a gyümölcsöket, megpucolni, majd egyforma méretű kis darabokra felvágni. Ha ez meg van, akkor adjuk hozzá a fehérbort – szerintem ez lehet az a titkos hozzávaló, amitől olyan finom, és különleges. Ha a fehérbort hozzáadtuk, akkor még kell annyi víz, hogy ellepje teljesen a gyümölcsdarabkákat. Ezt az egészet forraljuk fel, majd forrás után zárjuk el. Ekkor jöhetnek bele a fűszerek és a cukor, valamint a tea filtereket is ekkor kell belelógatni, majd lefedni, és állni hagyni egy jó 20 percig. 20 perc után a filtereket kivéve újra forralni kezdjük, majd lassú tűzön egészen addig főzzük, amíg puhák nem lesznek a gyümölcsök. Ha szeretnéd el is teheted a kompótod, a hagyományos dunsztolási technikákkal, de akár lehűtve tálalhatod is a karácsonyi fogásokhoz.