Mennyei karácsonyi almalekvár receptek: narancsos almalekvár recept és mákos almalekvár recept

Mennyei karácsonyi almalekvár receptek: narancsos és mákos almalekvár

VN
hirdetes

Már tényleg hamarosan elérkezik a karácsony, és ha éppen van otthon egy kisebb ládikónyi almád, akkor nemcsak magadnak tudsz nagyon finom desszertet készíteni, hanem akár másoknak is ajándékot. Mutatunk kettő nagyon finom, és különleges karácsonyi almalekvár receptet, mákosat, valamint narancsosat, amit akár majd ajándékba is adhatsz karácsonykor!

Legjobb karácsonyi almalekvár receptekek

Hozzávalók a narancsos karácsonyi almalekvárhoz

  • 1.5 kg alma
  • 2 db citrom
  • 4 db narancs
  • 2 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 3 evőkanál méz
  • 200 g cukor
  • 0.5 db vanília

A narancsos karácsonyi almalekvár elkészítése

A narancsos almalekvár elkészítéséhez először is az almát megpucoljuk, majd tetszőleges,en, egyforma kockára vágjuk, miközben folyamatosan locsolgatjuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg ( ezt a technikát biztosan többen is ismeritek, ez az apró trükk bármilyen sütemény készítésnél, dekorálásánál, vagy tálalásnál is jól tud jönni, ne aggódj nem lesz savanyú). Amikor ezzel készen vagyunk, akkor a narancsok héját az almára reszeljük, a levüket pedig egyszerűen ráfacsarjuk. Ezután hozzáadjuk a karácsonyi kis fűszereinket is, azaz a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, vaníliát, gyömbért, rácsurgatjuk a mézet is, valamint a cukrot is hozzákanalazzuk. Ezután felrakjuk főni, lassú tűzön. Körülbelül másfél órán át kell főnie, de vigyázz, mert könnyen odaég, ha néha nem kavarod meg, azért ne hagyd teljesen magára! Még forrón töltsd üvegbe, és miután kupakkal lezártad felfordítva hagyd kihűlni!

hirdetes

Hozzávalók a mákos karácsonyi almalekvárhoz

  • 2.5 kg alma 
  • 15 dkg mák (egész)
  • 50 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 csomag dzsemfix
  • 3 citromból nyert citromlé

A mások karácsonyi almalekvár elkészítése

A mákos almalekvár elkészítését is az almák feldolgozásával kezdjük, ebben az esetben is ugyanúgy járunk el, azaz a 2,5 kg almát megpucoljuk, csak most nem felvágjuk a mosás, pucolás után, hanem ahogyan a recept írja, lereszeljük. Itt is alkalmazzuk a trükköt: a citromok levével folyamatosan locsolgatjuk a lereszelt citrom levével, hogy ne barnuljanak meg az almaszeletek. A recept fél kilogramm cukor hozzáadását javasolja, de ez ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is, illetve még mehet bele ezen a ponton a fahéj, valamint a mák. Fontos, hogy nem darált mákot kell hozzáadni, hanem nyers, darálatlan mákot, hiszen így roppanósak lesznek a mák darabok, ami az igazi esszenciáját adja majd a lekvárnak. Ezt az egészet felforraljuk, belekeverjük dzsemfixet (ezután pedig a tasakon lévő használati utasítás szerint járunk el), és mehet az üvegekbe. Az üvegeket fejre fordítjuk amíg ki nem hűlnek. 

A karácsonyi almás lekvárok nemcsak a süteményekben lesznek tökéletes alapanyagok, hanem ajándékba is tökéletes választás, akár munkatársaknak, barátoknak, vagy családtagoknak. Próbáljátok ki, mert nagyon finomak, és passzolnak az ünnepi kavalkádhoz.
 

Forrás: Nosalty

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-11

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

Merülj el a karácsonyi cserepes virágok varázslatos világában, és ismerd meg, hogyan hozhatnak ünnepi fényt otthonodba. Eközben gondozásukról is olvashatsz.

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-12

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók nemcsak egyszerűek és praktikusak, de valódi segítséget nyújtanak a növények egészséges fejlődésében – fedezd fel, hogyan használhatod őket!

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-10-31

Datolyaszilva receptek: készíts belőle süteményt vagy házi lekvárt

Fenséges datolyaszilva receptek. Próbálj ki új ízeket a datolyaszilvával, készíts belőle ínycsiklandó kókuszos süteményt vagy különlegesen finom házi lekvárt!

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

járványtan (epizootiológia)

az állatorvos-tudományon belül az állatok —fertőző betegségeivel foglalkozó... Tovább

Gyomirtó Callisto 4 SC

A Callisto - a kukorica gyomirtásában fogalommá vált atrazin hatóanyag bevezetése óta - az... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert