Már tényleg hamarosan elérkezik a karácsony, és ha éppen van otthon egy kisebb ládikónyi almád, akkor nemcsak magadnak tudsz nagyon finom desszertet készíteni, hanem akár másoknak is ajándékot. Mutatunk kettő nagyon finom, és különleges karácsonyi almalekvár receptet, mákosat, valamint narancsosat, amit akár majd ajándékba is adhatsz karácsonykor!
Hozzávalók a narancsos karácsonyi almalekvárhoz
- 1.5 kg alma
- 2 db citrom
- 4 db narancs
- 2 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 3 evőkanál méz
- 200 g cukor
- 0.5 db vanília
A narancsos karácsonyi almalekvár elkészítése
A narancsos almalekvár elkészítéséhez először is az almát megpucoljuk, majd tetszőleges,en, egyforma kockára vágjuk, miközben folyamatosan locsolgatjuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg ( ezt a technikát biztosan többen is ismeritek, ez az apró trükk bármilyen sütemény készítésnél, dekorálásánál, vagy tálalásnál is jól tud jönni, ne aggódj nem lesz savanyú). Amikor ezzel készen vagyunk, akkor a narancsok héját az almára reszeljük, a levüket pedig egyszerűen ráfacsarjuk. Ezután hozzáadjuk a karácsonyi kis fűszereinket is, azaz a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, vaníliát, gyömbért, rácsurgatjuk a mézet is, valamint a cukrot is hozzákanalazzuk. Ezután felrakjuk főni, lassú tűzön. Körülbelül másfél órán át kell főnie, de vigyázz, mert könnyen odaég, ha néha nem kavarod meg, azért ne hagyd teljesen magára! Még forrón töltsd üvegbe, és miután kupakkal lezártad felfordítva hagyd kihűlni!
Hozzávalók a mákos karácsonyi almalekvárhoz
- 2.5 kg alma
- 15 dkg mák (egész)
- 50 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 2 csomag dzsemfix
- 3 citromból nyert citromlé
A mások karácsonyi almalekvár elkészítése
A mákos almalekvár elkészítését is az almák feldolgozásával kezdjük, ebben az esetben is ugyanúgy járunk el, azaz a 2,5 kg almát megpucoljuk, csak most nem felvágjuk a mosás, pucolás után, hanem ahogyan a recept írja, lereszeljük. Itt is alkalmazzuk a trükköt: a citromok levével folyamatosan locsolgatjuk a lereszelt citrom levével, hogy ne barnuljanak meg az almaszeletek. A recept fél kilogramm cukor hozzáadását javasolja, de ez ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is, illetve még mehet bele ezen a ponton a fahéj, valamint a mák. Fontos, hogy nem darált mákot kell hozzáadni, hanem nyers, darálatlan mákot, hiszen így roppanósak lesznek a mák darabok, ami az igazi esszenciáját adja majd a lekvárnak. Ezt az egészet felforraljuk, belekeverjük dzsemfixet (ezután pedig a tasakon lévő használati utasítás szerint járunk el), és mehet az üvegekbe. Az üvegeket fejre fordítjuk amíg ki nem hűlnek.
Forrás: Nosalty