Hosszú a lista, ami összefoglalja, hogy miért érdemes kaprot termeszteni házilag. Kellemes, ánizsra, zellerre, és citromra hajazó íze, sokoldalúvá teszi ezt a méltán népszerű zöldséget, amelyet előszeretettel használnak halételek, saláták, és lényegében bármilyen egyéb fogás fűszerezésére. Kevesen tudják, de a kapornak nem csak levelei, hanem magvai is felhasználhatók a konyhában.
Ha mindez nem lenne elég, a kapor támogatja az emésztést, enyhítheti az álmatlanságot, illetve a hasmenést, és segít a száj tisztasága és frissessége megőrzésében. A kertben is megvan a haszna, hiszen bevonzza a hasznos rovarokat. Meggyőztünk? Akkor a következőkben mindent megtudhatsz arról, mit egy kertésznek a kapor termesztéséről tudnia kell!
A kapor fajtái
Bouquet – Illatos levelei és magvai miatt a Bouquet a legnépszerűbb kaporfajta. Korán és bőségesen virágzik nagy, dús fejekkel, amelyek bőséges magtokokat rejtenek.
Fernleaf – A Fernleaf egy törpe kaporfajta, ami legfeljebb durván 45cm magasra nő meg. Kiváló választás azoknak, akiknek nincs szükségük sok kaporra, vagy akiknek spórolniuk kell a kertben a hellyel. Jó eredményeket lehet elérni vele növénytartós termesztéssel.
Vierling – A Vierling kapor többet vár felmagzás előtt, mint a többi fajta, szóval tovább is lehet szedegetni róla a leveleket a termőszezon során. Melegebb éghajlatokon ezt a fajtát érdemes termeszteni.
Dukat – Habár kisebb, mint a többi kaporfajta, nem számít törpének. Mérete miatt szintén ideális növénytartókba.
Mammoth – A találó nevű „mamut” akár másfél méter magasra is nőhet, tehát jó választás azoknak, akiknek sok kaporra van szükségük, és bőven van helyük erre.
Delikat – A Delikat jellegzetessége, hogy sűrű levélzete van, ezért ha kifejezetten sok kaporlevélre van szükséged a konyhában, akkor ezt érdemes kipróbálni.
Hercules – Habár szupererőt nem kínál, levelei meglehetősen szívósak, ezért érdemes fiatalabb korukban leszüretelni őket. A Hercules később virágzik, mint sok más fajta, így jó ideig rendszeresen szüretelhető.
A kapor társültetése
A kapor mellé kiváló társ a káposzta, a brokkoli, a kukorica, a hagymák, a saláta, az uborka, az édeskömény, a bab, a retek, a napraforgó, a padlizsán, a bimbós kel, és a fűszerkömény is. Ne ültesd répák, koriander, és paradicsom közelébe! Most pedig tudjatok meg mindent a kapor ültetéséről, gondozásáról, a következő oldalon folytatom!