Vannak ám olyan karácsonyi finomságok is, amiknek elkészítése nem vesz igénybe több órát, vagy egy teljes napot. A kandírozott diót is percek alatt elkészítheted, és a család ugyanúgy imádni fogja, mintha egy teljes napot robotoltál volna a konyhában. Ráadásul akár még karácsonyi ajándékba is adhatod egy bájos kis díszcsomagolásban.
A kandírozott dió az egyik legjobb adventi csemege
Manapság egyre nagyobb divatja van a gasztro ajándékoknak, amikor is valamiféle finomságot csomagolunk bájos kis dobozkákba, és ezt adjuk át szeretteinknek. Mi mindig is azt mondtuk, ami a gasztronómiai ajándékoknak is hatványozottan érvényesül, hogy a saját kézzel, na meg szívvel-lélekkel készített karácsonyi ajándékoknál nincs is jobb. Ezt most azért írjuk le, mert pont az ilyen gasztro ajándékok kutatása közben találtunk rá a kandírozott dió ötletére is, ami tavaly a család kedvenc karácsonyi, adventi finomsága lett, olyannyira, hogy több adagot is kellett készíteni. Hidd el, nemcsak a mi családunk imádja a ropogós édességeket, magvakat, a dió karakteres ízét, hanem a tiéd is fogja. Ezért javasoljuk, hogy rögtön több adagot is készíts!
Kandírozott dió ajándékba
De ha már a gasztro ajándékoktól indult az ötlet, akkor a kandírozott dió receptjének bemutatása előtt beszélgessünk kicsit az ajándékozásról is. Mi kerestünk néhány mutatósabb kis üveget, régebbi befőttesüveget, amiről leszedtük a címkéket. Egy szép zsinórral átkötöttük, valamelyikre még apróbb díszeket is aggattunk, illetve üdvözlőkártyát is készítettünk hozzájuk. Csodás ajándékok lettek. Az öröm nem maradt el, így nektek is ajánljuk! Tényleg pár perc alatt elkészül, semmi macera nincsen vele!
Kandírozott dió hozzávalói
- 15 dkg dió
- 50 g kristálycukor
- 1 evőkanál vaj
Kandírozott dió elkészítése
Ahogyan ígértük, tényleg nem lesz bonyolult a kandírozott dió elkészítése, ráadásul csak néhány dolog kell hozzá, semmi speciális dologra nem lesz szükséged! Egyszerűen egy tapadásmentes serpenyőt melegíts fel, majd tedd bele a dióbelet (nem kell eltörni, jó úgy, ahogyan van), majd mehet rá a vaj, és a cukor is. Ezt fel kell melegíteni közepes lángon körülbelül 5 percig, miközben gyakran keverhetjük fakanállal, vagy hőálló spatulával. Amikor már a cukor is olvasni kezd, akkor nagyon figyelni kell, hogy nehogy leragadjon, ekkor kicsit fürgébben kell kevergetni, néha-néha forgatni benn a diókat. Ha elkészült, vegyük ki egy műanyag vágódeszkára vagy szilikon alátétre az egészet, majd válasszuk el a diókat két kanállal vagy spatulával. Ilyenkor gyorsnak kell lenni, mert gyorsan megszilárdul a bevonat, és akkor összeragad. Ha szétválasztottad a diókat gyorsan, a bevonat megszilárdult, akkor már dobozolhatod, azaz üvegelheted is a kandírozott diót!