Az előgyomortartalom baktériumos eredetű rothadását, rendellenes bomlástermékek felhalmozódását rothasztó baktériumok (E. coli, proteusok stb.) okozzák, melyek földdel szennyezett, befülledt, rothadt, fagyos takarmányokkal (szilázs, répafej, abrak, rosszul kezelt szálas) vagy szennyezett ivóvízzel a környezetből kerülnek be, de úgy is keletkezhet, hogy az acidózist vagy alkalózist követően a megváltozott pH miatt a bendőben csekély számban mindig jelen lévő rothasztó baktériumok megszaporodnak.
Bendőrothadás
Mi okozza?
Az előgyomortartalom baktériumos eredetű rothadását, rendellenes bomlástermékek felhalmozódását rothasztó baktériumok (E. coli, proteusok stb.) okozzák, melyek földdel szennyezett, befülledt, rothadt, fagyos takarmányokkal (szilázs, répafej, abrak, rosszul kezelt szálas) vagy szennyezett ivóvízzel a környezetből kerülnek be, de úgy is keletkezhet, hogy az acidózist vagy alkalózist követően a megváltozott pH miatt a bendőben csekély számban mindig jelen lévő rothasztó baktériumok megszaporodnak.
Mikor fordul elő?
A fenti okok érvényesülésekor.
Milyen tünetek vannak?
Általános tünetek: elesettség, tompultság, láz, szapora érverés és légzés, vérkeringési zavarok, kipirult kö
Emésztőrendszeri tünetek: étvágytalanság, súlyos bendőrenyheség, ismétlődő felfúvódás, híg, bűzös bélsár. A bendőtartalom sötétbarna, vízszerű, bűzös, habos, egyes egyedeken hasmenés, ízületgyulladás, ekcéma, rángógörcsök, majd teljes bénulás.mónia-szagú.
Bendőfelfúvódás
gyomor-szájadékokon át az oltógyomorba, onnan a belekbe jut, de ha a távozás bármely okból akadályozott (anatómiai, élettani), felhalmozódnak.
Bendőfelfúvódáskor a bendőgázok termelődésének és távozásának egyensúlya felborul, a gázok kitöltik az előgyomrok, főként a bendő üregét.
Előgyomor-emésztés más biokémiai zavarai okozta felfúvódás.
A lefolyás időtartama alapján a bendőfelfúvódás lehet:
Másodlagos felfúvódás: az átlagos mennyiségben képződött gázok valamely mechanikai akadály vagy más betegség okozta bendőrenyheség miatt nem tudnak élettani úton távozni a szervezetből.heveny(az elsődleges felfúvódások legtöbbje gyors lefolyású, a másodlagosaké lehet heveny, vagyis gyors, de lehet idült, vagyis lassú is).
Itt a két leggyakoribb, ugyanakkor legveszélyesebb formával:
Szabad gáz okozta felfúvódás
Mi okozza?
szabad gáz okozta egyszerű felfúvódással és a habos-erjedéses felfúvódással foglalkozunk.
A gázok a bendőtartalom fölött, a bendő felső, kupolaszerű részében, a bendőtartalomtól elkülönülve gyűlnek össze:
Száraz takarmány gyors erjedésre hajlamos zöldtakarmányra való hirtelen, átmenet nélküli áttérése (pl. téli időszak után tavaszi legeltetéskor);
Nagy mennyiségű zöldtakarmány mohó evése;
Túl finomra őrölt abraktakarmány;
Bendőacidózis;
Mikor fordul elő?
A fenti okok érvényesülésekor. Juhokban gyakoribb és a gyengébb bendőizomzat miatt súlyosabb kimenetelű szokott lenni, mint szarvasmarhákban.
Előgyomormozgások és a böfögés bármely gátlása (anatómiai, reflexes, a bendőizomzat megnyúlik, a bendő kitágul, ez gátolja a simaizomzat összehúzódását, vagyis a bendő motorikáját, emellett a nagy bendőbeli nyomás miatt sokkal több gáz kerül a vérbe, ez acidózist okoz, ami szintén akadályozza a normális bendőmozgást).
Milyen tünetek vannak?
felfúvódás kialakulása lassúbb, mint a haboserjedéses felfúvódásé. A felfúvódás kezdetén a bendőmozgás és a böfögés gyakoribb, erőteljesebb, a has teltsége még mindkét oldalon szembetűnő.tt lábakkal áll, a nyálkahártyák kékesvörösek, a felületes vénák teltek, keringési zavarok lépnek fel.
Megelőzés, védekezés
Ez nem egészen így van!
Annak eldöntése, hogy önálló bántalomról vagy valamely be
tegség kísérőjelenségéről van-e szó, szakember feladata, bár igaz, hogy az előzmények ismeretében legtöbbször egyértelmű a helyzet (pl. a legelőn történő tömeges felfúvódáskor). Mégis, azt előre jelezni, hogy a felfúvódás mennyi idő alatt milyen következményekkel járhat, sohasem lehet! Nemegyszer előfordult már, hogy a „menetredszerűen” kissé felfúvódott anya állapotát „házi módszerekkel” sikerült rendezni, mígnem egyszer pár perc alatt úgy felfúvódott, hogy már a trokározás sem segített.
Az, hogy a felfúvódást annak észlelésekor a lehető legrövidebb időn belül jelezzük állatorvosnak! A következő tanácsok a megelőzésre és azokra az esetekre vonatkoznak, amikor bármely okból az állatorvosi beavatkozás késhet·
Okok lehetőség szerinti kiküszöbölése, különös tekintettel a takarmányozásra.
A felfúvódásra hajlamosító takarmányokat 15-20%-ban szénával vagy szalmával keverve, „rázottan” etessük!
Legeltetés előtt adjunk szénát, különösen a téli zárt tartás után fokozatosan szoktassuk hozzá juhainkat a zöldhöz!
Veszélyes a hajtatva legeltetés, mert gyors legeléskor az állatok a növények legfelső, gyenge hajtásait csipegetik le.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.