Az ananász mind megjelenésében, mind ízében a trópusi gyümölcsök királya. Tele vitaminnal, ez a jellegzetes megjelenésű termés éppen annyira egészséges és jótékony, mint amennyire finom is. Ananászt akár magadnak is termeszthetsz otthon, és miután elolvasod az alábbi indokokat, biztosan neked is kedved támad majd hozzá!
1. Rendkívül egészséges
Az ananászban rengeteg a B6, illetve a C-vitamin, de akad bennük bőven folsav, réz, mangán, tiamin, kálium, magnézium, niacin, a B5-vitamin (más néven pantoténsav), és számos egyéb tápanyag is.
2. Erősíti a csontokat
Napi egy bögrényi ananásszal az ajánlott mangánadag 76%-át beviszed a szervezetedbe. A mangán segít megelőzni a csontritkulást.
3. Segíti az emésztést
Az ananászokban fellelhető bromelain megkönnyíti a szervezet számára az emésztést. Mindemellett csökkenti a hasnyálmirigy gyulladását, támogatva ezzel a cukrok anyagcseréjét, és a cukorbetegség visszafordítását.
4. Erősíti az ínyeket
A C-vitamin hiánya az ínygyulladás, ínyvérzés, és foghullás egyik fő oka. Tekintve hogy az ananászok tele vannak C-vitaminnal, sokat tehetnek az íny és a fogak egészségéért.
5. Enyhíti az ízületi fájdalmakat
Az ízületi problémákkal foglalkozó Arthritis Foundation nonprofit szervezet szerint az ananászok ugyan olyan hatással vannak a szervezetre, mint a szteroidmentes gyulladáscsökkentők. Ebből következik, hogy enyhítheti a reumatoid artritisszel és hasonló ízületi problémákkal járó fádjalmakat.
6. Segít a vérnyomás szabályozásában
Az ananászok hatékonyan enyhíthetik a hipertenziót, vagyis a magas vérnyomást. A kálium-citrát ellensúlyozza a magas nátriumszint káros hatásait, ezzel szabályozva a vérnyomást szervezetünkben.
7. Besegít a rák elleni védekezésbe
Habár a hivatalos, szakemberek által előírt és levezetett gyógykezeléseket nem helyettesítheti, az ananászból készült tea némi segítséget nyújthat azok számára, akik ezzel súlyos betegséggel küszködnek. A már emlegetett bromelain kemopreventív hatóanyagként viselkedik, és különösen a végbélrák kezelésekor lehet haszna, de a prosztatarák ellen is „bevethető”.
8. Enyhíti a tartós köhögést
Az ananászban található C-vitamin erősíti az immunrendszert, és egyben enyhíti a torokfájást és –gyulladást is. A frissen facsart ananászlé fellazítja a lerakódásokat és csillapítja a fájó torkot. A következő oldalon folytatom!