Ha nyár, akkor gyümölcsök, ha gyümölcsök, akkor pedig görögdinnye. A görögdinnyék talán a legjellegzetesebb nyári gyümölcsök az összes ilyenkor fogyasztott finomság közül, és a legtöbben általában miattuk várják olyannyira a meleg hónapok beköszöntét.
David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra. A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be Európába.
Évszázadokkal ezelőtt kialakult a sajátos magyar igény a kiváló minőségű, vékony héjú, vérvörös hússzínű, apró magvú fajták iránt. Sokat vitatott kérdés a termés nagysága. Korábban a nagy termésű fajták (Hevesi, Csányi, Marsowszky stb.) voltak divatosak. Az 1960-as évektől a kisebb terméseket fejlesztő fajtatípusok kerültek előtérbe (Szigetcsépi 51 F1, Hevesi FUTO F1 stb.) A jelenleg termesztésben lévő fajták választéka általában megfelel a különböző termesztéstechnológiai változatok diktálta igényeknek. Hiányoznak az egészen kis testű (1–2 kg/db), hajtatható fajták.
A görögdinnyéknek kevés hátrányuk van, azonban kemény héjuk és nehéz súlyuk mellett a legnagyobb talán az, hogy ránézésre lehetetlen eldönteni, hogy mennyire érett egy-egy gyümölcs. Kevés rossz érzés fogható ahhoz, mint amikor az ember hazacipel egy nehéz szem görögdinnyét, felvágja azt, majd egy harapás után rájön, hogy óriási hibát követett el.
Függetlenül attól, hogy saját magad termeszted, vagy vásárolod őket, ha rendszeresen fogyasztasz görögdinnyét, érdemes tudnod, hogy miként állapíthatod meg, hogy érettek-e vagy sem. Fontos megjegyezni, hogy a görögdinnyék a szüretelést követően csupán néhány hétig fogyaszthatók, mert a leszakítás pillanatától kezdve nem érnek tovább. Kezdjük először a vásárolt dinnyékkel, utána pedig áttérünk a kertben termesztettekre, a következő oldalon mindent megtudhatsz!