Ha belépünk a saláták útvesztőjébe, akkor könnyen eltévedhetünk, hiszen számtalan növényféleséget találunk. Ráadásul a megnevezések, a szinonimák is megtéveszthetnek, mert például az egyik helyen római salátáról olvashatunk, míg a másikon kötözősalátáról, pedig mindkét név ugyanazt a növényt jelenti.
Legismertebb a fejes saláta, amely Észak-Afrikából származik, és 1500 évvel ezelőtt Franciaországban alakult ki a jelenlegi, keserű anyagoktól mentes, fejet is képező formája.
A fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Rövid tenyészidejénél fogva jól beilleszthető a vetésforgóba elő- és utónövénynek. Táplálkozási jelentősége nem a magas vitamintartalmában van, hanem a téli és tavaszi szegényes zöldségválaszték bővítésében rejlik. A fejes saláta nem melegigényes, termésképzés idején a 16 fokot tekintjük hőmérsékleti optimumának. Egyes fajtái kifejezetten hidegtűrők, az áttelelő típusok akár a mínusz 10 fokot is károsodás nélkül elviselik. A hajtatásban az eredményes termesztés egyik alapvető kritériuma a hőmérséklet pontos tartása, ezért a salátát gyakran mint hőérzékeny növényt is emlegetik. A hőmérséklet jelentős mértékben kihat a tenyészidő hosszúságára, a termés minőségére és mindenekelőtt a fejsúlyra.
Egyre több helyen árusítják a jégsalátát, amely a fényszegény téli hónapokban is hajtatható. A salátafélék ősének tartott keszegsaláta Európában és Ázsiában egyaránt vadon is megtalálható. Különböző leveles (nem fejesedő) salátatípusokat már az ókorban is fogyasztottak. A fejes formákat azonban csak a középkor végétől ismerjük. Ezek között is az egyik legfiatalabb nemesítésű fajtacsoport a jégsaláta. Amerikából származik, ahol jéghegysalátának nevezik, a magyar köznyelv a hegy szót már elhagyva, egyszerűen csak jégsalátának ismeri. Csíranövény és palánta korában még alig különbözik a többi salátafajtától. Ha a palántanevelés alatt valamilyen gyökérsérülés éri, akkor a főgyökér növekedése leáll, és csak oldalgyökereket fejleszt. Az első néhány tőlevél kúpos, fejszerű tőrózsát képez. Széles, nagy lapát alakú levelei szőrtelenek, színe a világoszöldtől a sötétzöldig terjedhet. Levélszéle hullámos, kissé csipkés, sok esetben visszahajló. Erős, vastag levélnyele húsos, központi érben folytatódik, a levéllemez az erekkel együtt sokkal ropogósabb, mint a hagyományos fejes salátáé. A hamburgerekben mindig ezt használják. Termesztése nem különbözik számottevően a hagyományos fejes salátáétól.
Már nem ismeretlen nálunk az endívia sem, mely európai származású, és a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. A fejes salátához hasonló ízű, kissé kesernyés ízét a benne található endívia inulin adja. A növény sok ásványi sót, többek között foszfort, vasat, kalciumot, fehérjét, szénhidrátot és C-vitamint tartalmaz. Az endívia kiváló étvágygerjesztő, vízelhajtó és hashajtó hatású. Jelentőségét az is nagymértékben növelte, hogy mind késő őszi, mind téli fajtái jól termeszthetők. Nyugat-Európában gyakran „téliesítik”, vagyis az őszi hónapokban (szeptemberben–októberben) kiültetik, majd a hó és a fagyok beállta előtt fóliával lefedik, így a téli ünnepek alatt friss zöldség a „jutalom”. Magvait itthon is forgalmazzák.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.