Biztosan Te is találkoztál már a japán körtével a szupermarketek polcain, általában egy-egy fehér hálóban, viszonylag drága árcímkével. Ez a gyümölcs ugyanakkor nem csak drága, de rendkívül finom és egészséges is – arról nem is beszélve, hogy hasznos lehet, amennyiben fejfájós napokon fogyasztod. Ismerd meg mostani cikkünkből Te is.
Ennek a körtének a hivatalos elnevezése a nashi körte, rendkívül finom gyümölcsről van szó vele kapcsolatban, arról nem is beszélve, hogy nem csak a fejfájásra képes egy egészséges megoldást nyújtani, de ausztrál orvosok véleménye alapján a másnaposságra is tökéletes lehet.
Röviden a japán körtétől
Ahogy meglátjuk először formájával fogunk először találkozni, ami nem teljesen „körtés”. Az európai példányokkal szemben ugyanis sokkal tömzsibb, kerekebb, világossárga színű. Érdemes belőle óvatosan vásárolni, ugyanis a kivihez, valamint a legtöbb gyümölcshöz hasonlóan általában ez a körte is még éretlenül kerül az áruházak kínálata közé, még keményen szüretelik le. Aki így, egy balul sikerült vásárlás kapcsán találkozik vele először, szinte biztos, hogy soha többet nem fog neki még egy esélyt adni – érdemes otthonunkban termeszteni, hiszen ez nálunk is könnyedén kivitelezhető, arról nem is beszélve, hogy remekül érzi magát a hazánkban biztosítható környezetben. Ebben az esetben pedig egyszerűen juthatunk hozzá a már biztosan érett, isteni gyümölcshöz.
Mit érdemes tudnod a növényről?
Amennyiben szeretnél belekezdeni termesztésébe, egy-két dologgal érdemes tisztában lenned. A japán körtét máshol hívják még ázsiai, kínai vagy koreai körtének, esetleg almakörtének.
Az almakörte fái nem nőnek nagyra – ugyanakkor az ültetés utáni évben már képes termést hozni, ráadásul egyáltalán nem nehéz gondozása sem. Éppen miatt egy türelmetlen kertésznek is tökéletes. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy első termése mégis jelentősen kevesebb lesz, mint majd a rá következő évben – akkor már fontos számára egy támasztékot is biztosítani, hogy a fa egyik ága se törjön le a gyümölcsök súlya alatt.