Míg egy-egy átlagos magyar évente egy szeletnyi juhhúst fogyaszt, addig a mediterrán országokban a keresztény családi ünnepi étel nem készülhet bárány nélkül. Ebből él a magyar juhászat is, amely egyébként Európában a legkisebbek közé tartozik.
A tavaly karácsonyi árzuhanás után az idei húsvétra emelkedő árakban bízik az a 7500 juhász, aki rendszeresen bárányt ad el. Amint Bátor Árpád, a Juh Terméktanács ügyvezetője elmondta, a magyar juhászok árbevételében a tejért és gyapjúért kapott pénz eltörpül a több mint 90 százalékos részesedésű bárányeladások mellett. Az évente piacra kerülő 165-180 ezer magyar bárány többsége az olasz asztalokon végzi, néhány tízezer jut Görögországba is. Itthon nem népszerű a juhhús, amit bizonyít az is, hogy a hazai statisztikai hivatal a juhhúsnak még önálló rubrikát sem szán. A lóhússal együtt tartják számon, és a hetvenes évek egy főre jutó évi 80 dekája napjainkra negyedére csökkent.
A hazai juhüzlet teljesen "zárt", a bárányokat élve szállítják, és rövidesen indulnak a kamionok, hiszen a nagy szezon húsvét előtt kezdődik. Két feldolgozóüzem ugyan van Hortobágyon és Bajon olasz kézen, de egyik sem működik. A magyaroknak tulajdonképpen kedvez, hogy az egyre szigorúbb állatjóléti előírások miatt innen egyetlen menetben a végcélhoz érhet a szállítmány, míg a Romániából indulóknak egyszer meg kell állniuk etetésre, itatásra. Mintegy 30 kereskedő van a piacon, de tíznél kevesebb magyar nagykereskedő kezén megy át a teljes honi bárányexport. A román és a bolgár uniós belépés hatását eddig nem érzékelték a juhászok. Romániában a magyar állomány hétszerese található, a bolgár hasonló a miénkhez, de mindkét államban mellékterméknek számít a bárány, mert a tej és az ebből készült sajt a fontos az ottani állattartóknak.
Tavaly az eddig biztosnak hitt olasz piac ha nem is összeomlott, de az árak nagyot zuhantak. Információink szerint a karácsonyi szezonban a szokásosnál is nagyobb mennyiségű spanyol bárány érkezett Olaszországba. Közben megindult az árverseny az olasz piacon is, és kissé átalakult az ország juhkereskedelme is. Eddig három olasz nagykereskedő család vásárolta a bárányt, levágatta, és a húst szállította az üzletnek. Mostanra viszont egyre inkább diszkontárucikk lett a bárányhús, és a nagy áruházláncok már nem kérik a nagykereskedők kizárólagos közvetítését, hanem maguk szerzik be a juhot, majd vágatják le, és ezzel jócskán letörik az árakat.
A magyar juhászok ebből annyit éreznek, hogy a 2005-ös árból kilónként mintegy 150 forinttal kevesebbet kaptak. Megtudtuk, hogy 13-35 kilós súlyban szállítják a bárányokat. A kilónkénti árak 3-4 kilós kategóriákban csökkennek. Az átlagos értékesítési súly 21 kiló, és egy nagyobb bárány esetében az árveszteség megközelítette a 3000 forintot. Most az árak emelkedésében bíznak. A korai katolikus húsvét kedvez a magyaroknak, ráadásul az idei ünnep egybeesik a görögkeleti húsvéttel, ami felhajthatja az árat. Arra számítanak, hogy a görög kereskedők bevásárolnak Magyarországon is. Bátor Árpád szerint biztató, hogy a három héttel ezelőttihez képest a közelmúltban kilónként 2,50-4 forinttal emelkedtek az árak.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.