A pawpaw, közismertebb nevén indián banán (Asimina triloba) egy különleges, ízletes gyümölcs. Az indián banánfa terméséhez azonban szinte lehetetlen hozzájutni az üzletekben, ezért ha szeretnéd megízlelni gyümölcsét, akkor saját magad kell, hogy megtermeld azt.
Röviden az indián banánról
Ez a növény magas esztétikai értékkel rendelkezik, emellett különleges gyümölcstermő, mely a magyar éghajlati viszonyok között is megél, ráadásul nevelése egyszerűbb, mint gondolnánk! Gyümölcse négy hét alatt érik be, augusztus közepétől szedhető. Termése puha, jellegzetes illatú, kívül világoszöld színű, húsa pedig sárga. Fontos tudni, hogy az érett gyümölcs gyorsan megromlik, de hűtőben tárolva több hétig eltartható.
Az indán banán szaporítása
Népszerű módszer erre a dugványozás – nézzük meg, hogy hogyan is történik az indián banán esetén!
Miért pont dugványozás?
Az indián banán az annónafélék családjába tartozik, ahogyan a cukoralma, a szúrszop, és a krémalma is. Az indián banán Észak-Amerika keleti részén őshonos, ahol többnyire a vadonban fordul elő, de kis mennyiségben termeszteni is szokás őket.
A pawpaw-t magjait meglehetősen nehéz csírázásra bírni, mert összetett nyugalmi és nedvesség igényeik vannak. A palánták ráadásul nem feltétlenül öröklik szüleik terméseinek minőségét és az adott éghajlathoz sem feltétlenül fognak olyan jól alkalmazkodni, mint elődjeik. Ezen okok miatt vált egyre népszerűbbé a kertészek körében az indiai banán dugványozása a magból nevelés helyett. A következő oldalon elmondom, mire érdemes odafigyelni szaporítása, nevelése során!