3. TÖLTSD FEL OTTHONOD GYÓGYNÖVÉNYEKKEL
Nehéz lehet kellemes illatúvá varázsolni a konyhát, mivel küzdeni fogsz a főzési szagokkal, miközben kerülni kell a virágos vagy parfümös illatokat, amelyek megzavarhatják az étel ízét. A friss fűszernövények kínálják a megoldást.
A rozmaringból, zsályából vagy mentából készült váza praktikus és szép is. Ez különösen egyszerű, ha van gyógynövénykerted vagy cserepeid, de könnyen és olcsón megoldható bolti fűszernövényekkel is.
Kipróbálhatod a gyógynövények beltéri termesztését is – ez nemcsak gyönyörű illatot kölcsönöz konyhának, hanem a növény oxigéntermelő tulajdonságai a rossz szagok enyhítésében is segítenek.
4. FŐZÉS UTÁN TAKARÍTSD KI A KONYHÁT
Minden igyekezet ellenére bizonyos szagok, például hal, fokhagyma és hagyma átjárják a helyiséget. Szerencsére van néhány gyors és egyszerű megoldás, amellyel megcélozhatóak ezek a speciális szagok, és olyan jó illatú lesz a konyha, mint amilyennek látszik.
A halszagok ellen tegyünk egy tál fehér ecetet a konyhába éjszakára – az ecetsav szagtalanítja a helyiséget.
A fokhagyma és hagyma illatára a frissen főzött kávé remek megoldás.
A szódabikarbóna szagtalanító tulajdonságairól is ismert – egy nyitott üveg szódabikarbónát tárolj a hűtőszekrényben, hogy minimálisra csökkentsd az ételszagokat.
Ha a mikrohullámú sütőnk kicsit büdös, akkor a tisztítások között frissen tarthatja, ha egyszerűen megtöltünk egy üvegtálat vízzel, és belefacsarunk egy fél citromot vagy narancsot. Tedd be egy percre, hogy illatos gőzt kapj, amitől gyönyörű illatú lesz!
5. NE FELEJTSÜK KITISZTÍTANI A KONYHA VILÁGÍTÓIT
A zsír és a szennyeződés munkahelyi veszélyt jelent a konyhában, és többnyire takarítással orvosolható. De mikor tisztítottad utoljára az izzóit? Mint a konyha bármely más felülete, az izzók is magukhoz vonzzák a zsírt.
A munkalapoktól eltérően azonban az izzók is felmelegszenek – így a főzési szagok továbbra is átjárják a helyiséget. A rendszeres tisztítás során ügyelj arra, hogy gyorsan töröld át az izzókat, hogy eltávolítsd a zsírt, és friss illatú maradjon.
6. HASZNÁLJ SZAPPANT A CIPŐSSZEKRÉNYBEN
A cipősszekrény valószínűleg az egyik legcsípősebb hely otthonunkban – és egy diffúzor vagy illatos gyertya valószínűleg nem sokat segít. Ehelyett foglalkozz a szag forrásával. A Nike szakértői azt javasolják, hogy „tégy minden cipőbe egy szappant, és hagyja egy éjszakán át. A szappan megöli a baktériumokat és az általuk termelt szagot. Ráadásul a szappan porózus, így magába szívja a szagát, és tiszta, szappanos illattal helyettesíti.” Ha ezt a módszert próbálod ki, használat előtt győződj meg róla, hogy a szappan megszáradt.
Tovább is van mutassuk? Kattints a következő oldalra!