Napjaink pörgős világában hajlamosak vagyunk mindenből a boltit venni, hiszen sokkal egyszerűbb és gyorsabb leemelni valamit a polcról, mint otthon elkészteni. De biztos, hogy jobb is? Most egy olyan mennyei, hagyományos húsvéti tojáslikőr receptet mutatunk nektek, ami sokkal, de sokkal jobb, mint a bolti, és az elkésztése sem tart tovább egy fél óránál! Gondolj bele, milyen büszkén tudod majd kínálgatni a locsolkodókat, és más vendégeket!
Húsvéti tojáslikőr recept
Hozzávalók a húsvéti tojáslikőrhöz
- 8 tojássárgája
- 8 grammos vaníliás cukor/ 2 teáskanál kristálycukor
- 250 gramm porcukor
- 375 milliliter cukrozatlan sűrített tej
- 250 ml legalább 37%-os sötét rum
A húsvéti tojáslikőr elkésztése
Első lépésként elektromos habverővel verjük habosra a tojássárgáját és a vaníliás cukrot, ez körülbelül 2-3 percet vesz igénybe, fontos, hogy tényleg legyen habos! Lassan hozzáadjuk a porcukrot, de ügyelve arra, hogy ne legyen csomós a textúra. Ezután adjuk hozzá a sűrített tejet, valamint a rumot is, majd lassan keverjük, amíg jól össze nem áll az egész. Az egészet tegyük egy fazékba, de ügyelve arra, hogy ne legyen teli. Ha nincs elég nagy fazekad, akkor tedd kettőbe. Ha ezzel megvagyunk, akkor még egy nagyobb edényre van szükség, ugyanis vízgőz felett kell elkészteni a húsvéti tojáslikőrt. A nagyobb fazekat egy kicsivel több, mint félig kell feltölteni, de persze a két edény mérete sok mindent befolyásol. Közepes lángon lassan kell melegíteni, egészen addig, amíg el nem éri a 160 Celsius fokot. Időnként érdemes megkeverni a csomók elkerülése érdekében, illetve azért, hogy ne süljön le az alja. Ez egy 15-20 percet fog igénybe venni. Fontos, hogy nem szabad sem a víznek, sem pedig a likőrnek felforrnia, mert akkor egy rántottaszerű sűrű trutyi lesz az egészből. Ha nem használtunk vaníliás cukrot, adjuk hozzá most a vaníliát. A likőrnek sűrűnek kell lenni, addig kell főzni lassú tűzön, amíg be nem sűrűsödik.
A húsvéti tojáslikőr tárolása
Ha kész van a húsvéti tojáslikőr, akkor érdemes üveg palackba tölteni tárolás céljából. A legtöbb háztartásban vannak ilyen üvegcsék, de boltban is be lehet szerezni. Ami nagyon fontos, hogy annak érdekében, hogy a palack ne repedjen meg, forró vizet kell a palack külsejére önteni, majd megszárítani, és csak ezután megtölteni. Tölcsér segítségével nagyon egyszerűen fel lehet tölteni a palackokat, egy kis helyet kell hagyni a tetejükön, akárcsak a boltokban. Miután teljesen kihűltek az üvegek mehetnek is a hűtőbe, lezárva akár 3 hónapig is elállnak.