Ízletes téli ínyencség – Így készíthetsz húsból befőttet!

Furcsa, de szuper módszer – Így készül a húsbefőtt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
A tartósítás legjobb módja – Készítsünk húsbefőttet!

Forró vagy nyers módszer

A legfontosabb döntés, amit már a folyamat legelején meg kell hoznod, hogy forró, vagy nyers módszerrel szeretnéd-e befőzni a húsokat kuktádban. A forró módszer valamivel több lépésből áll, mert elő kell sütni hozzá a húsokat, míg a nyers módszernél nincs szükség erre a lépésre. Bármelyik módszert is használod, az elkészítési idő egyezni fog, és mindkét módszer teljesen átfőtt húsokat eredményez majd. Lássuk, hogy miből áll ez a két folyamat.

Forró módszer

Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy több húst is befőzz egyszerre, mert az elősütéstől valamennyire összemennek a húsdarabok. Ehhez némi pirítással megbarníthatod a húsokat, hogy a pirított íz is velük menjen az üvegekbe. Fontos megjegyezni, hogy nem minden hús főzhető be a forró módszerrel, mert az érzékenyebb, puhább húsok rágóssá válhatnak tőle. Azonban minden fajta darált húst forró módszerrel kell befőznöd – nem kell alaposan átsütnöd őket, de legalább alkalmazz hirtelensütést. Vannak, akik húspogácsát csinálnak a darált húsból, és úgy pirítják meg őket, vagy fasírtokként (de minden egyéb fasírt-hozzávaló, tehát kenyér, tojás, stb. nélkül!)

hirdetes

Nyers módszer

A nyers módszerhez kevesebb előkészületre van szükség. Az így befőzött húsok a befőzés során összemennek, ezért ne lepődj meg, ha úgy tűnik, mintha a végére „kevesebb” lenne az üvegekben. Ennek ellenére nem szabad teletömni az üvegeket nyers hússal! Ha ezt a módszert használod, a húsokban lévő zsír az üvegek tetejére emelkedhet, ami nem túl étvágygerjesztő látvány, ráadásul idővel meg is avasodhat (az üvegek tisztítása is nehezebb).

Tippek a húsok befőzéséhez

Tartsd észben a következőket, ha húst készülsz befőzni: mindig jó minőségű, hűtött húst használj. Távolítsd el a többletzsírt a húsokból, amennyire csak lehetséges. Ez a zsír az üvegek tetejéhez emelkedhet, és habár veszélytelen, nem mutat valami jól. Az erős ízű vadhúsokat áztasd egy órára sós vízbe, mielőtt befőznéd őket. A víz sótartalma 1 evőkanál / 1 liter legyen. Ne felejtsd el eltávolítani a nagyobb csontokat a húsokból.

A darált húsokból, mint említettük, húspogácsákat, vagy fasírtgolyókat is gyúrhatsz, de ne adj hozzájuk semmit, amit egyébként kellene (se tojást, se kenyeret, se rizst – semmit). Keress megbízható receptforrásokat a befőzéshez. Elképzelhető, hogy a kuktához is jár majd egy rövid útmutató, ami segít a befőzésben. Ezzel még nincs vége, mindenképp lapozz még egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klamídiák okozta betegségek

kerekded, egyszerű kettéhasadással és csak a sejtekben szaporodó mikroorganizmusok a... Tovább

szuperpresszió

Olyan gén. folyamat, amelyben egy mutáció hatását egy másik, tőle független mutáció... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek