A hummusz egy népszerű közel-keleti étel, aminek alapreceptje pofonegyszerű, és többféleképpen is meg lehet bolondítani, ha extra ízekre vágyik az ember. Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval!
A tökéletes alap hummusz recept
Az igazán krémes, tökéltes hummusz elkészítéséhez mindenképpen egy gyors turmixra lesz szükség, ami a megfelelő állagúra képes összekeverni a hozzávalókat. Ha nem áll rendelkezésedre ilyen készülék, akkor némi extra aquafaba (a csicseriborsó konzerv leszűrt leve) hozzáadásával is krémesebb állagot érhetsz el – csak lassan öntsd hozzá a többi hozzávalóhoz, miközben összekevered őket, amíg el nem éred a kívánt állagot.
Hozzávalók a tökéletes hummuszhoz:
• 45 gramm csicseriborsó, leszűrve (a leve még kelleni fog)
• 1/4 bögre tahini
• 1/4 bögre olívaolaj
• 3-4 evőkanál aquafaba (a csicseriborsó leszűrt leve)
• 2-3 gerezd sült fokhagyma, vagy 1-2 apróra reszelt friss gerezd fokhagyma
• 1 vagy 1 és 1/2 teáskanál só
• 1/2 teáskanál őrölt kömény (ízlés szerint)
A tökéletes hummusz elkészítése:
A sült fokhagyma elkészítéséhez melegítsd elő a sütőt 205°C-ra. Vágd le egy fokhagyma felső végét, hogy láthatók legyenek a gerezdek. Ez után önts némi olívaolajat és sót a hagymára, majd csomagold alufóliába és süsd 30-40 percig, amíg puha, karamellizált állagúvá nem sül.
Öntsd az összes hozzávalót (kivéve az olívaolajat) egy magas fordulatszámú turmixgépbe. Keverd össze alaposan a hozzávalókat, majd lassan kezdd el beleönteni az olívaolajat is, hogy a keverék krémes állagúvá váljon. Ha nem elég selymes az állaga, akkor adj hozzá 1-1 evőkanál aquafabát, hogy elérd a kívánt konzisztenciát.