Hogyan használjuk fel a csipkebogyót?

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

Puskás Rékka, SFV
hirdetes

Mi a csipkebogyó? A csipkebogyó a rózsanövény gyümölcse, vagy maghüvelye. Általában vörös, esetleg narancssárga, de az sem ritka, hogy lila, vagy fekete színben pompázik.

Mit lehet csipkebogyóból csinálni?

Miután a virágok elhervadnak, a növényen megmaradnak a csipkebogyók. Azonban nem ritka, hogy ezekből a piros bogyókból alig akad a növényen, mivel sokan hajlamosak a hervadt rózsavirágokat a következő szárcsomóig metszeni, hogy több virágot hozzon legközelebb. Ha azonban a virágszezon végén az elhasználódott virágokat a rózsabokron hagyod, akkor látni fogod ezeket a pici, bogyó nagyságú, vöröses maggolyókat a szárak hegyén. Ez a csipkebogyó, amely ehető és sok madár is szereti.

 

A csipkebogyó felhasználása

 

A csipkebogyó és a rózsaszirom egyaránt ehető. A rózsák ugyanabban a növénytani családba tartoznak, mint az alma, és a termésük is nagyon hasonló. A csipkebogyó kissé savanykás, fanyar ízű, és tele van C-vitaminnal. Ne használj olyan csipkebogyót, amelyet peszticiddel kezeltek, mert az nem alkalmas fogyasztásra!

hirdetes

 

A csipkebogyóból nagyszerű zselék, szószok, szirupok, levesek és ízesítők, sőt gyümölcsbőr is készülhetnek. A csipkebogyó ízének megismeréséhez első körben érdemes főzni egy csésze csipkebogyó teát. 

 

Útmutató csipkebogyótea főzéséhez

 

1.) A csipkebogyó betakarításának legjobb ideje az első fagy után jön el, amely még nem a legdurvább fagy. A könnyű fagy ugyanis édesebbé teszi a bogyó ízét. Az érett csipkebogyó legtöbbször vörös, vagy narancssárga. Az érett csipkebogyót egyszerűen csak le kell szedni a növényről, ehhez érdemes kesztyűt viselni, hogy a tövisek ne szúrjanak meg!

 

2.) Vágd le a maradék szárakat is a bogyóról, majd vágd azt ketté. Ha nagyon pici a bogyó, akkor érdemes lehet ollóval kettévágni.

 

3.) Igaz, lehet használni egész csipkebogyót is, de vannak benne magok, amik irritálhatnak, mivel szőrös borításuk van, ennélfogva az a legjobb, ha fogyasztás előtt ezeket eltávolítod. Vágd ketté a bogyót és piszkáld ki a magokat! Amennyiben kocsonyát készítesz, nem szükséges eltávolítani őket.

 

Még nincs vége, a következő oldalon folytatódik a cikk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-12

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók nemcsak egyszerűek és praktikusak, de valódi segítséget nyújtanak a növények egészséges fejlődésében – fedezd fel, hogyan használhatod őket!

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-12-11

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

Merülj el a karácsonyi cserepes virágok varázslatos világában, és ismerd meg, hogyan hozhatnak ünnepi fényt otthonodba. Eközben gondozásukról is olvashatsz.

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klóntár (klónbank, klónkönyvtár)

egy élő szervezet DNS-ének (dezoxiribonukleinsav) véletlenszerűen hasított szakaszait... Tovább

vörösvérsejtek

A vérnek a vöröscsontvelőben képződő, hemoglobintartalmú alakos eleme. Az emlősállatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert