hízékonyságvizsgálat
a hústermelő képesség örökítő értékének megállapítása, az utódok termelése alapján, különböző módszerekkel v. az üzemekben, v. központi állomásokon. Az utóbbiak szabatos vizsgálatot végeznek, azonos tartási viszonyok között, állami ellenőrzéssel. A hízékonyságvizsgálat keretében a gyarapodást, a takarmányértékesítést, majd helyben v. a vágóhídon a minősítést élve és vágott állapotban, a vágási százalékot, a húsminőségét, az értékes húsrészek arányát, a karajmetszetet, a "pisztolycombot", a zsírosodást (faggyúsodást), a szalonna vastagságát, a hús, a csont, a fehéráru stb. arányát - állatfajoktól függően - mérik, ill. vizsgálják. A szelekciós munkában a hústermelés tartama, hatékonysága és a hús minősége különös figyelmet érdemel. Sertésen a hízékonyságvizsgálatok folyhatnak üzemi termelési feltételek között és központi tesztállomásokon. Az alkalmazott módszerek attól is függnek, hogy a teljesítményvizsgálatot a leendő tenyészállatok (sajátteljesítmény-vizsgálat), az ivadékok (ivadékvizsgálat) v. hízó sertések bevonásával végzik. Központi sajátteljesítményvizsgálat ált. a leendő tenyészkanok teljesítőképességének megállapítására szolgál. Az erre a célra berendezett tesztistállókban az állatokat egyedi elhelyezésben, rekeszekben tartják (MSZ 6805—2). A központi tesztállomások mindegyikén azonos összetételű abrakkeveréket ad libitum etetnek. A vizsgálat 90 napos életkorban kezdődik és 100 kg élőtömeg eléréséig tart, ezalatt mérik a testtömeggyarapodást, a takarmányfogyasztást, meghatározzák a takarmányértékesítést. A hátszalonna vastagságát ultrahangkészülékkel mérik (a maron, a hátközépen és a faron), ezzel egy időben végzik a küllemi bírálatot is. A kapott eredményeket indexbe foglalva értékelik (MSZ 6805-5-81). Az üzemi sajátteljesítmény-vizsgálat a tenyészkan- és tenyészkocasüldők üzemen belüli hízékonysági teljesítményének ellenőrzésére szolgál (MSZ 6805— 3). A süldőket falkás nevelésben tartják, a takarmányt étvágy szerint fogyasztják. 80-110 kg-os testtömeg elérésekor fejeződik be a vizsgálat. Ekkor megállapítják az egy életnapra jutó testtömeg-gyarapodást, ultrahangkészülékkel az átlagos hátszalonna-vastagságot, majd ezekből az adatokból számítják ki az üzemi sajátteljesítményvizsgálati indexet. A küllemi bírálat és az index alapján "tenyésztésre alkalmas" bírálatot az a süldő kaphat, amelynek indexe legalább 85, küllemi pontszáma legalább 60 (MSZ 6805-5-81). A központi hízékonyságvizsgálat (ivadékvizsgálat) a hízási és vágási teljesítmények közvetlen, teljes körű felmérését teszi lehetővé. Segítségével szabatosan megállapítható az egyedek növekedési erélye, takarmányértékesítése és tényleges vágóértéke. A szülők örökítőképességének meghatározása mellett felhasználható a vizsgálatba vont egyedek testvéreinek hízékonysági és vágási teljesítmény alapján végezhető tenyészértékbecsléséhez is. A vizsgálat lebonyolítását az MSZ 6805 - 1 szabvány szabályozza. Ennek alapján egy kocától egy ártány- és egy kocamalacot v. négy átlagos fejlettségű malacot jelölnek ki ivadékvizsgálatra. Az ivárarány az ivadékcsoporton belül 50-50%-os. Tenyészkanonként öt kocától származó 2-2, tehát összesen 10, v. 3 kocától összesen 12 ivadékot jelölnek ki és küldenek tesztelésre. A vizsgálóállomásokon országosan egységes abrakkeverékeket et5etnek. A testtömeg-gyarapodást rendszeres mérlegeléssel ellenőrzik, majd a hízékonyságvizsgálat befejeztével a sertéseket levágják és rögzítik a vágóértéket befolyásoló adatokat. A teljesítményhez figyelembe veszik a testtömeg-gyarapodást, a takarmány értékesítést, a fehéráru és az értékes húsrészek százalékos arányát, továbbá a húsminőséget. Mindezek figyelembevételével számítható ki az egyedi minősítési index, aminek ivadékcsoportonkénti átlaga alapján megítélhető a szülők örökítőképessége. A vágóhídi minősítési adatok felhasználhatók egy-egy üzemben a tenyészértékbecslésben. A módszer alkalmas lehet a különböző gen. konstrukciók tesztelésére csakúgy, mint annak a jelzésére, hogy a genotípus és környezet interakciója hogyan érvényesül.
5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon
Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...
Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...
A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...
Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...