Vannak alapvető hibák, amelyeket könnyen elkövetünk a különböző lekvárok főzése közben. Ezeket jobb elkerülni, ha valóban finom és tartós lekvárt szeretnénk.
Nem jó a cukorarány
A cukor mennyiségének meghatározásához általában a hagyományos alapelvet vesszük, miszerint két rész gyümölcshöz egy rész cukrot kell hozzáadni. Tehát, ha 5 kilogramm gyümölcsöt szeretnénk befőzni lekvárrá, akkor 2,5 kilogramm cukrot kellene hozzáadnunk. Azonban a cukor mennyisége a gyümölcs édességétől is függhet. A lekvárfőzés során a cukornak nem csupán annyi a szerepe, hogy megédesítse a lekvárt, hanem sűrítőanyagként egyaránt szolgál. Az igazán finom lekvárhoz jó, ha a gyümölcshöz még a főzés előtti éjszaka hozzáadjuk a cukrot, ezzel kicsit hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, így pedig még jobb ízt kapunk. Manapság egyébként egyre népszerűbbek a cukormentes lekvár receptek is, így ha ilyet készítünk érdemes követni a receptben leírtakat, hogy a lekvárunk megfelelő sűrűségű legyen.
A főzési idő
A főzési idő nagyban számít a gyümölcs érettégétől, fajtájától, mennyiségétől. Ahogyan bármilyen étel esetében a lekvárt sem szabad túl sokáig főzni, hiszen a benne található cukor és gyümölcscukor órákon át főzve képes megkeseredni. Amennyiben a gyümölcsünk elég érett, nem feltétlenül szükséges, hogy órákon keresztül főzzük. Nagyobb mennyiség befőzésénél persze, a főzési idő is nő. A lekvárt általánosságban véve nem szabad sokáig főzni, de akkor jó, amikor megáll benne a kanál.
A pektin fontossága
A lekvár a gyümölcsökben található pektintől lesz lekvár, hiszen ez a sűrítőanyag a gyümölcsben, ettől lesz zselés. Mivel minden gyümölcs pektintartalma különböző, így lehet, hogy bizonyos gyümölcsökhöz érdemes pluszban hozzáadni pektint. Például a ribizli, a meggy vagy az eperlekvár esetén is előfordulhat, hogy a gyümölcsben található pektintartalom nem elegendő a megfelelő sűrűséghez. Ilyenkor bátran adhatunk hozzá a boltban kapható pektinből, hiszen az ugyanaz az anyag, amely a gyümölcsben is benne van. A pektin hozzáadásával pedig akár a hozzáadott cukorból is kevesebb kell.
Citrom a jó ízért
Citromot hozzáadni a lekvárhoz csakis jó ötlet lehet. A citrom segít ellensúlyozni a lekvár édességét, továbbá kiemeli a gyümölcs természetes ízét. Sőt, a citrom pektintartalma igen magas, így a sűrítésben egyaránt segíthet. A citrom bármilyen gyümölcsnek jól áll, és nyugodtan a héját is belereszelhetjük a lekvárba. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a citromhéjából csak a sárga részt reszeljük bele a lekvárba, hiszen a fehér részen már kissé kesernyés a citromhéj íze.
A lekvár megfelelő lezárása
A lekvár főzésén túl a dunsztolás és a lekváros üvegek lezárása is odafigyelést igényel. Ha nem zárjuk le megfelelően a lekváros üveg tetejét vagy nem dunsztolunk jól, akkor a lekvárunk rövid időn belül megromlik. De honnan tudhatjuk, hogy jól dolgoztunk? Az üvegek lezárása és a dunsztolás után 1-2 nap múlva könnyedén ellenőrizhetjük munkánkat. A lekváros üveg tetejéről, ha visszapattan az ujjunk vagy be sem tudjuk nyomni, akkor jól jártunk el. Ha pedig bármi mást tapasztalunk, akkor a lekvárunkat minél előbb fogyasszuk el!
A lekvárszezon az eperrel indul, így figyeljetek oda a főzés során a fenti hibák elkerülésére!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.