Érdemes olyan alapélelmiszereket készítenünk otthon, mint például a szalonna, vagy éppen a kolbász. Ezeknek az ízeknek a megvalósítása, illetve a tartósítása semmi máson nem múlik, csak és kizárólag a füstölésen. A füstölés húsok, húskészítmények, szalonna- és kolbászfélék, valamint sajtok tartósítására használt eljárás.
Amióta az emberiség a tüzet ismeri, füstjét húsok és halak konzerválására is használja. Magyarországon nagy hagyománya van a füstölésnek, régebben szinte minden falusi portán volt füstölő vagy szabadkémény. A füst illóanyagai beívódnak a kolbászba, és kialakul a jellegzetes, enyhén barnás szín.
A füstölő elkészítése egyáltalán nem bonyolult, a fent látható tervrajz rengeteget segíthet mindenkinek, íme hozzá egy kis jelmagyarázat: tűztér (1), fa (2), kémény (3), téglafal (4), fémrács (5), fából, vagy fémből készült kamra (6), felakasztott húsok, sonkák, kolbászok, stb. (7), tartórudak (8), háló (9), kisajtó (10).